5 razloga zašto bi jedan dan u tjednu trebala provesti u prirodi

shutterstock Boravak u prirodi blagotvorno djeluje na tijelo i psihu
Istraživanja otkrivaju da okolina može povećati ili smanjiti stres, a stres utječe na tijelo. Ono što vidiš, čuješ i doživljavaš u bilo kojem trenutku mijenja ne samo raspoloženje, već i rad živčanog, endokrinog i imunološkog sustava. Stres uzrokovan lošim okruženjem može izazvati osjećaj tjeskobe, tuge ili bespomoćnosti. To pak povisuje krvni tlak, broj otkucaja srca i napetost mišića.
Vidi originalni članak

Najbolji način da umanjiš sve te negativne učinke je da bar jedan dan u tjednu provedeš u prirodi jer bez obzira na dob ili kulturu u kojoj žive, ljudima je priroda ugodna. U knjizi Healing Gardens: Therapeutic Benefits ana Design Recommendations, autorice Clare Cooper Marcus donose se podaci studije koja otkriva da više od dvije trećine ljudi odabire prirodno okruženje u koje se povlače kada su pod stresom. Osobe koje ne provode vrijeme u prirodi uglavnom zbog fokusiranosti na razne ekrane (mobiteli, računala, TV) češće se dovode u vezu s depresijom te pokazuju manje altruizma i empatije. Ako te još nismo uvjerili da izađeš u prirodu, evo još razloga.

Priroda liječi

Boravak u prirodi, pa čak i promatranje prizora prirode, smanjuje ljutnju, strah i stres te povećava ugodne osjećaje. Boravak u prirodi doprinosi smanjenju krvnog tlaka, otkucaja srca, napetosti mišića i proizvodnji hormona stresa. Istraživanja provedena u bolnicama, uredima i školama otkrila su da čak i obična biljka u sobi može imati značajan utjecaj na smanjenje stresa i tjeskobe.

Priroda smiruje

Priroda nam pomaže da se lakše nosimo s boli i nelagodom. Genetski smo programirani da smatramo drveće, biljke, vodu i druge prirodne elemente zadivljujućima i dok smo zaokupljeni promatranjem prirode to nam pomaže da maknemo fokus s negativnih misli. Ova je tvrdnja dokumentirana u sada već klasičnoj studiji s pacijentima koji su bili podvrgnuti operaciji žučnog mjehura. Polovica pacijenata uključenih u studiju imala je pogled na drveće, a druga polovica na zid. Prema liječniku koji je proveo studiju, Robertu Ulrichu, pacijenti s pogledom na drveće bolje su podnosili bol i manje su vremena provodili u bolnici. Novija istraživanja pokazala su slične rezultate kada su pacijentima pokazivali fotografije prirode i stavljali biljke u bolničke sobe.

Priroda obnavlja

Jedno od intrigantnijih područja aktualnih istraživanja je utjecaj prirode na opću dobrobit. U jednoj studiji objavljenoj na Mindu (platformi za promicanje brige o mentalnom zdravlju), 95 % ispitanika reklo je da im se raspoloženje popravilo nakon što su proveli vrijeme vani, promijenivši se iz depresivnog, stresnog i tjeskobnog u smirenije i uravnoteženije. Druge studije koje su proveli Ulrich, Kim i Cervinka pokazuju da je vrijeme provedeno u prirodi povezano s pozitivnim raspoloženjem, psihološkom dobrobiti, smislenošću i vitalnošću. Vrijeme u prirodi ili promatranje fotografija prirode povećava koncentraciju, pruža predah za preaktivne umove i osvježava za nove zadatke. Istraživanje Andree Taylor na djeci s ADHD-om pokazuje da vrijeme provedeno u prirodi povećava njihovu kasniju pozornost.

Priroda povezuje

Prema nizu terenskih studija koje su proveli Kuo i Coley u  studiji za istraživanje ljudskog okoliša, vrijeme provedeno u prirodi povezuje nas jedne s drugima i sa svijetom. Drugo istraživanje na Sveučilištu Illinois sugerira da su stanari socijalnih zgrada u Chicagu oko kojih su zelene površine i parkovi izjavili da poznaju više ljudi, imaju jači osjećaj zajedništva sa susjedima, više si međusobno pomažu i podržavaju se. Osim ovog većeg osjećaja zajedništva, zabilježene su niže razine obiteljskog nasilja i agresije, kao i bolja sposobnost da se nose sa životnim zahtjevima, posebno sa stresom života u siromaštvu. Ovo iskustvo povezanosti može se objasniti studijama u kojima je korištena magnetska rezonanca za mjerenje aktivnosti mozga. Kada su sudionici gledali scene iz prirode, dijelovi mozga povezani s empatijom i ljubavlju bi zasvijetlili, ali kada su gledali urbane scene, aktivirali su se dijelovi mozga povezani sa strahom i tjeskobom. Čini se kao da priroda potiče osjećaje koji nas povezuju jedne s drugima i s našom okolinom.

Priroda će te podsjetiti tko si

Boravkom u prirodi i promatranjem mijena uzrokovanih godišnjim dobima shvaćaš kako ona živi neki svoj vlastiti život neovisno o svemu što se događa u svijetu. Kad pogledaš kukce i životinje koji su isto kao i mi dio te prirode o kojoj smo svi ovisni počinješ uviđati njezinu veličinu i počinješ joj davati poštovanje koje zaslužuje jer nas ona hrani i omogućuje nam disanje. I tada shvatiš da si ti jedan kotačić u cijeloj toj priči koji redovito treba odavati poštovanje majci prirodi ponašanjem koje podržava njezin zdrav opstanak.

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a suorganizatori DŠR Aktivan život, Triatlon klub Split i Maraton klub Marjan. Ponosni partneri projekta su Konzum, INA, Hrvatska elektroprivreda, OTP banka, JYSK, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Decathlon i Stega tisak.

Otvori svoj kalendar, zabilježi 10. rujna i rezerviraj ga za Ekotlon! Prijave na najveću plogging utrku traju do 8. rujna, a broj mjesta je ograničen. Zato brzo na službenu Ekotlon stranicu 🌳 https://ekotlon.24sata.hr/ i prijavi sebe, prijateljicu, brata, sestru ili cijelu ekipu! Sav prihod od kotizacija doniramo u humanitarne svrhe. #ekotlon

Posjeti missZDRAVA.hr