Sok od aloe vere pomoći će ti da češće posjećuješ WC?

Thinkstock
Svako malo neka nova namirnica ili biljka proglasi se ultimativnom opcijom za gubitak suvišnih kilograma. Sada je na red došla ale vera, a njezini pobornici tvrde da može ubrzati metabolizam, regulirati probavu i doprinijeti sagorijevanju masnoća i kalorija. Pa krenimo redom i provjerimo što aloe vera može, a što ne može.
Vidi originalni članak

Što je sok od aloe vere?

Aloe vera je biljka iz porodice ljiljana, mesnata je i jednostavna za uzgoj, a unutar svojih listova skriva tekućinu ljekovitih svojstava. Svaki list spomenute biljke sadni gel koji se može koristiti za liječenje, opekotina ili rana. A sami listovi mogu se pretvoriti u sok ili osušeni uzimati kao laksativ, prema National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) iz SAD-a.

Je li sok od aloe vere zdrav za piće?

Aloe vera sadrži polifenole, koji su tip antioksidanta, kaže nutricionistica Beth Warren, osnivačica Beth Warren Nutrition i autorica knjige "Tajne kosher djevojke". Istraživanja pokazuju da također sadrži vitamine A, C, E, kao i vitamin B i protuupalne enzime i biljne sterole te bi se prema tome u teoriji mogla smatrati zdravom.

 
Ali postoje dvije različite vrste soka od aloe vere. Sok, koji se dobiva iz gelaste substance unutar lista biljke  i koja se miješa sa šećerom i vodom te sok dobiven od cijele biljke. Sok dobiven od gela, poznat i kao aloe voda, može sadržavati dosta šećera aloe vera, kaže Warren. Neke verzije sadrže gotovo šest čajnih žlica šećera, kako bi sok bio ukusniji, a to ga onda čini nezdravim, zaključuje nutricionistica i dodaje da mu sav taj šećer oduzima laksativnu komponentu.

"Sok od cijelog lista aloe vere, često se prodaje kao dodatak prehrani u trgovinama zdrave hrane s naglaskom da doprinosi  gastrointestinalnom zdravlju i redovitoj probavi (zahvaljujući laksativnim svojstvima) te se treba koristiti prema uputama, obično u malim količinama", kaže Warren.

Pomaže li aloe vera u mršavljenju i je li je dobro koristiti u tu svrhu?

"Istina je da sok ale vere doprinosi boljoj probavi, a to će rezultirati i manjim brojem kilograma na vagi. Ali pri tom treba imati na umu da se tu uglavnom radi o gubitku vode iz tijela. Međutim to nije način za dugoročan i trajan gubitak kilograma, a ako se uzima sok od ale vere koji je pun šećera i koristi ga se redovno u tom slučaju može doći i do povećanja težine", objašnjava Warren.

aloe vera Snažan laksativ iz prirode: Eliksir za probavu od aloe vere

Gwyneth Paltrow u sok od aloe dodaje vitamine i folnu kiselinu Gwyneth voli sok od aloe vere!

Prema Warren korištenje laksativa u svrhu mršavljenja je znak da ta osoba ima neuredne prehrambene navike i naglašava da je zdrava prehrana uz vježbanje jedini pravilan način mršavljenja. Objašnjava da ako je nekome nužna pomoć za pražnjenje crijeva  treba kupovati  pripravke koji sadrže samo aloe veru, vodu i eventualno limun jer svi drugi sastojci, a osobito šećer su štetni.

"Bitno je držati se uputa o načinu doziranja i konzumacije jer prevelike količine mogu uzrokovati proljev i grčeve u trbuhu. Uzimanje velikih količina u laksativne svrhe može uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice, uključujući oštećenje bubrega", rekla je Warren.

Posjeti missZDRAVA.hr