Pivo ipak ne deblja!
Prva zabluda: pivo deblja
Pivo ima sličnu energetsku vrijednost kao mlijeko i nema nikakvih ''skrivenih'' spojeva koji bi poticali debljanje, posebice nastanak tzv. ''pivskog trbuha''. Pretjerivanje s unosom bilo koje namirnice ili pića rezultirat će gomilanjem masnog tkiva. Razlog eventualnoj sklonosti nakupljanju kilograma u pivopija možda leži u činjenici da se u pivu pretjeruje jer se radi o ''tekućoj hrani''.
Nadalje, znanstveno je dokazano da su prehrambene navike pivopija manje u skladu s nutricionističkim preporukama nego primjerice u usporedbi s osobama koje češće piju vino.
Druga zabluda: Hladno pivo je odlično ljetno osvježenje
Mnogi posežu za hladnim pivom kao osvježenjem tijekom vrućih ljetnih dana. Međutim, konzumacija alkohola ne preporučuje se tijekom nesnosnih vrućina, budući da alkohol dodatno dehidrira tijelo. Opet je ključno umjereno i odgovorno posezanje za pivom. Ipak će najbolje prijati uz večernja ljetna opuštanja!
Kombiniranje piva i hrane
Piva se kombiniraju s gotovo svom hranom, uz predjela i male zalogaje, mesna jela, ribe, raznovrsne sireve, gorkaste deserte. Piva se općenito dobro slažu s ukiseljenim povrćem poput krastavaca i paprika, pečenim kobasama, ljućim meksičkim jelima, jelima s roštilja i s dimljenim okusom hrane.
Gorka jela, poput šparoga, salata od radića, plemenitih sireva dobro se slažu s gorkim okusom piva. Ipak ne treba zaboraviti da i suprotnost okusa daje čaroliju pa se slatka jela, deserti koji imaju gorku notu, poput čokoladnih slastica, dobro slažu s crnim pivom čiji okus podsjeća na tamnu čokoladu.
Riba se dobro slaže s visokoprevrelim pivom koje pojačava okus ribe i daje osjećaj svježine. Uz mesa piletine, junetine i svinjetine mogu se piti lager piva, a prednost se daje pivima s izraženim sladnim okusom koja su nešto manje prevrela. U našim krajevima se uz ribu uglavnom serviraju vina, dok se u sjevernoj Europi često piju gorča piva.
Uz plodove mora, školjke i rakove dobro se slažu tamna piva jačeg okusa. Uz sireve je preporuka da se kombiniraju piva čije se kiseline slažu sa kiselinama sireva, a uz zrele sireve posebno dobro pristaju jaka piva.