Petra ima masnu jetru

Sistematski pregled koji je Petra obavila u splitskoj Poliklinici Sunce pokazao je da naša kandidatkinja ima masnu jetru i povišen indeks tjelesne mase, odnosno BMI od 33, 7 kg/m2 . Ovakvi rezultati nisu neuobičajeni kod debljih osoba, no osim toga Petrino je zdravlje u zavidnom stanju
Vidi originalni članak

Sistematski pregled je prva stepenica

Dobro fizičko zdravlje jedan je od osnovnih uvjeta uspješnog i zdravog mršavljenja pa se Petra prije samog početka projekta "Mršavimo zajedno", u splitskoj Poliklinici Sunce podvrgnula sistematskom pregledu. Kao i naše ostale kandidatkinje, Petra je obavila analizu krvi i mokraće, ultrazvuk abdomena, internistički pregleda i EKG.

Dr. Mirela Crvelin Živković, specijalistica interne medicine u Poliklinici Sunce, prokomentirala je rezultate Petrinih nalaza.

Najzabrinjavajući je indeks tjelesne mase od 33,7 kg/m2. Ovakve vrijednosti Petru smještaju u prvi stupanj pretilosti što znači veći rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila.

‘Povišeni indeks tjelesne mase regulirat će se zdravom prehranom i redovitim vježbanjem', kaže dr. Crvelin Živković.

Masna jetra uobičajena kod debljih osoba

Ultrazvuk abdomena pokazao je kako Petra ima malo svijetliju, odnosno masnu jetru, a to će se također ispraviti usvajanjem novih životnih navika.

‘S obzirom na Petrine kilograme masnija jetra je očekivana, jer je uobičajena pogotovo kod osoba koje se naglo udebljaju’, dodaje dr. Crvelin Živković.

Petri je ranije dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika, koji se u nekim slučajevima veže uz debljanje. ‘Iako situaciju treba pratiti tijekom projekta "Mršavimo zajedno", sindrom policističnih jajnika ne predstavlja prijetnju Petrinom zdravlju i uspješnom mršavljenju’, govori dr. Crvelin Živković.

Ostali pregledi koje je Petra prošla pokazali su da je naša najmlađa kandidatkinja odličnog zdravlja. Tako su nalazi krvne slike, uključujući razinu kolesterola i trigliceride, EKG i krvni tlak u normalnim granicama. Petra nema problema niti sa radom štitne žlijezde, što potvrđuju i nalazi hormona TSH, T3, T4.

Zdravija nego što misli

Rezultati sistematskog pregleda iznenadili su i samu Petru. Naime, osim težine koje je svjesna i povećanog indeksa tjelesne mase, Petra je iznenađena urednim nalazima i odličnim zdravljem.

‘Ne hranim se pretjerano zdravo, a do sada mi ni fizička aktivnost nije bila jača strana, pa sam na sistematski pregled otišla u strahu. Očekivala sam puno gore rezultate, primjerice visok kolesterol ili tlak, tako da sam pozitivno iznenađena’, priča 20-godišnja Petra.

'Nadam se da ću kroz projekt smanjiti i indeks tjelesne mase, te novim, zdravijim navikama i načinom života biti još boljeg zdravlja’, kaže naša najmlađa kandidatkinja.

Posjeti missZDRAVA.hr