Enin dijetni jelovnik 1.tjedan

Nakon razgovora s Enom, nutricionistice iz Vitaminoteke sastavile su za nju individualni jelovnik za zdravo mršavljenje. Svaki dan ima pet obroka: doručak, ručak, večeru i dva međuobroka, a uz to još i mali večernji zalogaj. Isprobaj i ti neka od njezinih dijetnih jela!
Vidi originalni članak

1. dan

Doručak

  • zobene pahuljice sa Vivera Corn flakesom
  • 'z bregov Light mlijeko s niskim udjelom masti
  • sušene brusnice
  • usitnjene lanene sjemenke

Međuobrok

  • jabuka
  • bademi

Blokegras napitak - Upotrebljava se prije obroka za kontrolu apetita, smanjuje glad i skladištenje masti u organizmu.

Ručak

  • Cekin piletina na grill tavi (ili pečena bez ulja)
  • proso sa porilukom i kukuruzom 
  • zdjelica cikle na salatu

Sastojci za proso s porilukom i kukuruzom: proso, kukuruz (smrznutog ili konzerviranog), narezani poriluk, voda ili povrtni temeljac, prstohvat soli

Međuobrok

Večera

  • salata s mozarellom - mozzarella, rajčica, rikula ili radič, sušeni bosiljkak, sve preliveno s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i malo Aceta balsamica
  • integralni kruh sa sjemenkama

Večernji zalogaj: suhe šljive

Tijekom dana popiti jedan napitak Nova Diet Drenadiet, pripravljen sa 1,5 l obične vode, te još dodatno 0,5 l vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1789 kcal, ugljikohidrati (% E): 56,29 %, masti (% E): 24,08 %, bjelančevine (% E): 22,08 %

5. dan

Doručak

Međuobrok

  • nekoliko suhih šljiva
  • integralni krekeri

Ručak

  • odrezak lososa, nakon pečenja (na grill tavi ili bez ulja) preliti maslinovim uljem
  • riža kuhana
  • mrkva i brokula, kuhani na pari
  • zdjelica matovilca začinjeno sa maslinovim uljem i Acetom Balsamicom

Međuobrok

Večera

  • integralna tjestenina u umaku od rajčice
  • zdjelica zelene salate sa rotkvicom i mladim lukom, začinjena maslinovim uljem i jabučnim octom

Večernji zalogaj: grožđe

Tijekom dana popiti jedan napitak Nova Diet Drenadiet, pripravljen sa 1,5 l obične vode, te još dodatno 0,5 l vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1786,7 kcal, ugljikohidrati (% E): 57,49 %, masti (% E): 24,60 %, bjelančevine (% E): 17,91 %

3. dan

Doručak

  • integralni kruh sa sjemenkama + tanki sloj maslaca + džem od voća po želji
  • zeleni čaj

Međuobrok

  • kruška
  • lješnjaci

Blokegras napitak - Upotrebljava se prije obroka za kontrolu apetita, smanjuje glad i skladištenje masti u organizmu.

Ručak

Sastojci za varivo: ječam, leća, žličica ulja, mrkva, korijen peršina, korijen celera, češnjak, poriluk, sol, papar, nasjeckani peršin

Međuobrok

Večera

Večernji zalogaj: voćna salata (jabuka, jagode, ananas)

Tijekom dana popiti jedan napitak Nova Diet Drenadiet, pripravljen sa 1,5 l obične vode, te još dodatno 0,5 l vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1792,93 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,3 %, masti (% E): 27,63 %, bjelančevine (% E): 19,45 %

2. dan

Doručak

  • zobena kaša

Sastojci: zobene pahuljice, obrano ili sojino mlijeko, voda, grožđice, jabuka, agavin sirup ili med

Međuobrok

Blokegras napitak - Upotrebljava se prije obroka za kontrolu apetita, smanjuje glad i skladištenje masti u organizmu.

Ručak

  • nemasna juha od povrća (ukuhati malo tjestenine)
  • file ribe (oslić) kuhane ili na žaru
  • krumpir s blitvom sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem i češnjakom
  • zdjelica matovilca i rikole, začinjeno maslinovim uljem i Acetom balsamicom

Međuobrok

  • zdjelica jagoda
  • Coco juice

Večera

Večernji zalogaj: rižini krekeri

Tijekom dana popiti jedan napitak Nova Diet Drenadiet, pripravljen sa 1,5 l obične vode, te još dodatno 0,5 l vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1785,78 kcal, ugljikohidrati (% E): 55,41 %, masti (% E): 24,57 %, bjelančevine (% E): 20,02 %

Napomene i preporuke

  1. U slučaju napadaja gladi preporučuje se sirovo voće i povrće (osim krumpira i banana)
  2. Navečer treba jesti voće, povrće, piti prirodne voćne sokove, ako osjetiš glad. Večernji zalogaj - voće po želji – ukupno do 2 komada voća srednje veličine ili 2-3 integralna nemasna krekera ili 5-6 grisinija
  3. Obroci iz istog dana mogu se zamijeniti.
  4. Uz svaki obrok unositi tekućinu, dnevno unijeti 2 – 2,5 L tekućine, najbolje vode i biljnih čajeva.
  5. Koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje što češće.
  6. Maksimalno ograničiti unos jednostavnih ugljikohidrata (šećer, slatkiši) i masnih pekarskih proizvoda te mliječnih proizvoda sa visokim udjelom masnoća.
  7. Izbjegavati pohana, pržena jela i izrazito začinjenu hranu.
  8. Preporučuje se uključiti što više ribe u prehranu.
  9. Gram alkohola sadrži 7 kcal stoga je potrebno pripaziti na unos alkoholnih pića. Dnevno je dozvoljeno unijeti 2-3 dl crnog vina.
  10. Kao zamjenu za bijeli šećer isprobajte sladove od žitarica (ječmeni, rižin), agavin ili javorov sirup te med.

Hrana koja se preporuča:

  • Žitarice i proizvodi od žitarica : cjelovite žitarice – zob, pšenica, ječam, raž, riža; integralni kruh, dvopek, peciva, tjestenina, krekeri, grisini
  • Meso, zamjene za meso, riba: bijelo pileće i pureće meso bez kožice, krto (mršavo) meso govedine, teletine, svinjetine, meso kunića i patke, soja i proizvodi od soje, riba
  • Jaja: ograničiti unos na 4 jaja tjedno
  • Mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko (do 1% mliječne masti), jogurt, sir sa niskim udjelom mliječne masti, svježi posni kravlji sir
  • Voće i povrće: svježe, smrznuto i konzervirano povrće bez dodanih masnoća, svježe, smrznuto, konzervirano, sušeno voće bez dodanog šećera
  • Masti i ulja: biljna ulja – maslinovo ulje, ulje repice, bućino ulje, suncokretovo ulje; preljevi za salatu pripravljeni od navedenih biljnih ulja; margarini sa uklonjenim trans masnim kiselinama; orašasti plodovi – bademi, orasi, lješnjaci
  • Juhe: Razne vrste juha sa smanjenim masnoćama i količinom soli - bistra pileća, goveđa, juha od rajčica, povrtna juha
  • Deserti, napici: smrznuti deserti – jogurt, sladoled, sorbet, voćni sladoled sa niskim udjelom masnoća i šećera; keksi, kolači, pite, pudinzi – pripremljeni samo sa bjelanjkom jajeta, obranim mlijekom, biljnim uljem i bez šećera; tamna čokolada; prirodni nezaslađeni voćni sokovi, čajevi

Hrana koju treba izbjegavati ili ograničiti unos:

  • Žitarice i proizvodi od žitarica : kruh, peciva, tjestenina od bijelog brašna i ona kojima se dodaju jaja, punomasno mlijeko, maslac; croissani, lisnata tijesta; masni krekeri, komercijalni proizvodi od bijeloga brašna
  • Meso, zamjene za meso, riba: masno goveđe, teleće, janjeće i svinjsko meso; masne i konzervirane mesne prerađevine; iznutrice (bubrezi, jetrice, mozak); piletina i puretina sa kožicom; svo prženo i pohano meso i meso pripremljeno sa mnogo masnoća; školjke, rakovi i glavonošci (škampi, lignje, kamenice, dagnje, hlap, jastog); riba pržena u dubokom ulju
  • Jaja: više od 4 jaja tjedno (uključujući ona koja se koriste kod pripreme drugih jela)
  • Mlijeko i mliječni proizvodi: punomasno mlijeko, jogurti i sirevi sa visokim postotkom mliječne masti, mliječni sladoled
  • Voće i povrće: Prženo povrće i povrće pripremano sa maslacem, sirom ili umakom od vrhnja, prženo voće, voće pripremano sa maslacem i vrhnjem i uz dodatak šećera, pommes frites
  • Masti i ulja: životinjska mast, salo, slanina, tvrdi margarin, vrhnje, preljevi za salatu pripravljeni od vrhnja, jaja, sira, palmino ulje, kokos, kokosovo ulje
  • Juhe: Juhe koje sadrže punomasno mlijeko, vrhnje, mnogo masnoće životinjskog porijekla, pileću kožicu
  • Deserti, napici: komercijalno proizvedeni keksi, kolači pite sa velikim udjelom masnoća i šećera, kolači koji sadrže šećer, jaja, margarin, maslac, kokos, punomasno mlijeko, vrhnje ili sir, mliječne čokolade, mliječni sladoled, muffini, krafne, biskviti

6. dan (predviđeno za subotu)

Doručak

Međuobrok

  • grejp
  • Coco juice

Ručak

  • rižoto sa šampinjonima i piletinom
  • zdjelica cikle na salatu

Sastojci za rižoto: ribana mrkva, poriluk, celer, šampinjoni, Cekin piletina, riža, parmezan, biljno ulje za pirjanje

Međuobrok

  • voćni smoothie: banana, jogurt, jabuka, borovnice, maline ili kupine, lanene sjemenke – sve zajedno izmiksati u sokovniku

Večera

  • hladna salata

Sastojci za salatu: kuhani kus kus, ohlađen, slanutak (konzervirani), Feta sir, narezan na kockice, rotkvice narezane na kolutiće, mladi luk, narezan na kolutiće, sitno nasjeckani svježi vlasac i peršin

Tijekom dana popiti jedan napitak Nova Diet Drenadiet, pripravljen sa 1,5 l obične vode, te još dodatno 0,5 l vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1792,4 kcal, ugljikohidrati (% E): 53,23 %, masti (% E): 23,88 %, bjelančevine (% E): 18,23 %

4. dan

Doručak

Međuobrok

  • Coco juice
  • bademi, brusnice i grožđice
  • rižini krekeri sa sezamom

Ručak

  • kvinoja sa Cekin piletinom i tikvicama
  • zdjelica salate od kupusa začinjene sa žličicom biljnog ulja i octom

Sastojci za kvinoju s piletinom: kvinoje, češnjak, maslinovo ulje, tikvica, Cekin pileći file, rajčica, papar, sol, bosiljak, soja sos, malo pilećeg temeljca i bijelog vina, parmezan za posipanje

Međuobrok

  • ribana jabuka s malo cimeta

Večera

  • sendvič – integralno pecivo sa sjemenkama + majoneza sa smanjenim udjelom masti + Vindon deluxe šunka + rotkvica, tanko narezana + klice (alfa alfa, sojine, pšenične ...)

Večernji zalogaj: kompot od breskve

Tijekom dana popiti jedan napitak Nova Diet Drenadiet, pripravljen sa 1,5 l obične vode, te još dodatno 0,5 l vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1793,33 kcal, ugljikohidrati (% E): 54,77 %, masti (% E): 24,88 %, bjelančevine (% E): 17,29 %

7. dan (predviđeno za nedelju)

Doručak

Međuobrok

Ručak

  • krem juha od brokule
  • pržene srdele
  • zelena salata i rikola, začiniti žlicom maslinovog ulja i limunovim sokom
  • kukuruzni francuz
  • čaša crnog vina

Međuobrok

  • štrudla od jabuka

Večera

  • omlet sa tofuom
  • rotkvice
  • raženi kruh

Večernji zalogaj: voće po želji

Tijekom dana popiti jedan napitak Nova Diet Drenadiet, pripravljen sa 1,5 l obične vode, te još dodatno 0,5 l vode ili biljnog čaja.

Energetska vrijednost: 1799,85 kcal, ugljikohidrati (% E): 50,93 %, masti (% E): 29,76 %, bjelančevine (% E): 19,31 %

Posjeti missZDRAVA.hr