Blagdanski ručak po izboru čitatelja

Mršavimo zajedno klub krajem listopada pozvao je sve vas da pošaljete svoje zdrave blagdanske recepte. Nakon mnoštva pristiglih odgovora, stručni žiri odabrao je najbolje predjelo, glavno jelo i desert
Vidi originalni članak

Predjelo, glavno jelo i desert na zdrav način

U duhu nadolazećih blagdana Mršavimo zajedno klub donosi ti prijedlog zdravog blagdanskog ručka, koji su osmislili vjerni pratitelji Kluba i zaljubljenici u zdrav život. Još jednom zahvaljujemo svima na odličnim receptima i nadamo se da će se ovakav ručak naći na mnogim blagdanskim stolovima ove godine.
Autori najboljih blagdanskih recepata su Marina Bogunović za predjelo, Emily Vrkić za glavno jelo i Tanja Brezovečki za desert. Njihove recepte možeš pročitati u nastavku.

Predjelo: Juha od muškatne tikve

  • 1 žlica ulja
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/2 muškatne tikve
  • 1 veći krumpir
  • 1 l vode
  • nekoliko kapi bučinog ulja
  • sol
  • papar

Priprema:
Na žlici ulja dinstati nasjeckani luk. Dodati i cijeli režanj češnjaka da zamiriši, a onda ga izvaditi. Na luk dodati tikvu izrezanu na kockice. Kratko prodinstati te začiniti solju i paprom. Dodati vodu te krumpir izrezan na kockice. Kuhati oko 20 minuta dok povrće ne omekša. Štapnim mikserom usitniti povrće te vratiti još kratko da prokuha. Poslužiti uz par kapi bučinog ulja te po želji kockicama prepečenog kruha.

Glavno jelo: Kovač s povrćem

  • 1 riba kovač (1,60 kg) 
  • 20 dag korijena celera
  • 20 dag mrkve
  • 4 velike glavice luka
  • 2 svježe rajčice
  • lovor
  • ružmarin
  • majčina dušica
  • ulje
  • sol
  • papar
  • 7 dl laganoga bijelog vina
  • 2 limuna
  • zeleni peršin

Priprema:
Očistiti ribu. Svo povrće očistiti, narezati na malene komade i poslagati na dno dobro nauljene vatrostalne posude. Pirjati povrće 5 minuta. Na to položiti ribu, osoliti ju, popapriti, dodati začinske trave. Zaliti sokom od jednog limuna i vinom. Pokriti i pirjati 20- tak minuta. Prije posluživanja obilato posuti narezanim zelenim peršinom i ukrasiti kriškama limuna.

Desert: Puding od jabuka

  • 1/2 kg jabuka
  • 2 dl vode
  • 3 prstohvata soli
  • 1 šalica zobenog mlijeka
  • 1/3 žličice stevie
  • 1 ½ žlica kuzua (korijen biljke kuzu u prahu)
  • cimet
  • vanilija
  • prženi lješnjaci

Priprema:
Jabuke očistiti i kuhati na laganoj vatri uz dodatak malo vode (kada zakuha staviti sol jer ona izvlači slatkoću iz voća). Kada jabuke ostanu bez vode treba ih zgnječiti te potom dodati mlijeko. Nakon što zakuha dodati steviu, vaniliju, cimet i razmućeni kuzu (u žlici hladne vode). Kuhati još kratko dok se ne zgusne. Staviti u posudice i posuti sa prženim lješnjacima.

Posjeti missZDRAVA.hr