Zdravlje Zdravlje žena 06. studenoga 2022.

Znaš li kako mršavljenje i debljanje utječe na tvoju vaginu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Baš kao što lice s vremenom počne dobivati bore, tako i intimni dijelovi stare. No dok postoji pregršt proizvoda uz koje koža izgleda fleksibilnije, vagina kao da je prepuštena sama sebi.

Ginekolozi većinom ne govore ženama da će se takve stvari dogoditi. Zato se često šokiraju kada shvate koliko su se njihova vagina i stidnica promijenile kroz godine, kaže dr. Karen Boyle, stručnjakinja za žensko seksualno zdravlje i pomlađivanje vagine.

S godinama, počevši od 20-ih, i dijelovi intimnog područja gube volumen, baš kao grudi i lice dok, kaže Boyle. To je često popraćeno promjenama unutar vagine. Dok se približavaš menopauzi, protok krvi se smanjuje, a mišići zdjeličnog dna slabe, objašnjava kozmetički ginekolog dr. Marco Pelosi. A sve to može srozati samopouzdanje u spavaćoj sobi. Naime, žene koje su nezadovoljne izgledom svojih genitalija imaju niže seksualno samopoštovanje i zadovoljstvo, pokazuje studija objavljena u časopisu Psychology of Women Quarterly. Ne samo da žene izgledaju drugačije 'tamo dolje', nego se i osjećaju drugačije, kaže Boyle. To bi moglo objasniti zašto zahvati 'pomlađivanja vagine' postaju sve popularniji. No ne treba ti estetski kirurg da bi vam genitalije djelovale mlađe – možete si pomoći i sami.

Možda te zanima... Pet razloga zašto vagina svrbi, a nije gljivična infekcija Zdravlje

 

Izbjegavaj jo-jo efekt

Ako se neprestano debljaš i mršaviš, stidnica pati. Što se veličina nekog područja više mijenja, to se ono više isteže, kaže Pelosi. Jednako je važno održavanje zdrave težine. Ako si premršava, tvoji intimni dijelovi mogli bi izgledati jednako 'ispijeno' kao i lice kad ostari. Postoje žene koje s 35 godina izgledaju puno starije jer nemaju masnoća na licu. Tako i stidne usne mogu poprimiti obješen izgled, kaže Boyle.

Prakticiraj Kegelove vježbe

Poznato je da je uz Kegelove vježbe vagina čvršća, a seks bolji. No žene ih ne rade dovoljno, smatra Pelosi. Predlaže da stegneš mišiće zdjeličnog dna na pet sekundi, opustiš se i ponoviš vježbu 100 puta, tri puta dnevno. A ako ti je to previše, Kegelovim vježbama se možeš pozabaviti i tijekom seksa. Jednostavno stišći mišiće u nekoliko ponavljanja. Zamišljaj da stežeš penis svoga partnera tim mišićima, što će ti dati još bolji osjećaj, savjetuje Boyle.

Zamijeni uredsku stolicu

Da bi tvoji vaginalni mišići dodatno trenirali, zamijeni uredski stolac švicarskom loptom 15 minuta dnevno. To prisiljava mišiće zdjeličnog dna da rade bez da se stišću. Osjećat ćeš se kao da se ništa ne događa, ali to je vrlo učinkovit način za održavanje tonusa zdjeličnog dna, tvrdi Pelosi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Seksaj se

Ako ne dobivaš stimulaciju i ne povećavaš dotok krvi u to područje, tkivo i mišići mogu se promijeniti, upozorava Boyle. A protok krvi važan je za podmazivanje jer se vlažnost prirodno gubi starenjem. I partnerova sperma djeluje protiv starenja, zahvaljujući hormonima, masnim kiselinama i protuupalnim spojevima, tvrde španjolski znanstvenici. No s time ipak treba pripaziti strahuješ li od neželjene trudnoće.

Bez predugih vožnji biciklom

Konstantno trenje između prepona i sjedala može rastegnuti tvoje stidne usne, osobito ako imaš prirodno izražene vanjske usne, kaže estetska kirurginja dr. Christine Hamori.

Možda te zanima... Što je bolje za jačanje vaginalnih mišića - vježbe ili kuglice? Psiha i seks

 

Peri se samo blagim sredstvima

Jaki sapuni mogu isušiti i nadražiti tvoje intimno područje. Neke žene primjerice imaju suhu kožu lica jer prekomjerno koriste proizvode koji isisavaju vodu, a tako je i s vaginom. Zato je, kao i za lice, najbolje držati se prirodnih, blagih sredstava, piše Health.com.

Preuzmi dominaciju

Kad si u misionarskom položaju, tvoj partner obično kontrolira tempo i intenzitet. To također može izazvati rastezanje intimnog područja. Nasuprot tome, kada si na vrhu, ti imaš kontrolu i puno je lakše aktivirati mišiće zdjeličnog dna, kaže Boyle.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.