Zdravlje Simptomi i pomoć 22. studenoga 2016.

U Hrvatskoj raste smrtnost od raka prostate i pomiče se dobna granica

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cilj akcije „Sve za njega“ koju organizira Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate je otkrivanje što većeg broja pacijenata u ranoj fazi bolesti i na taj način smanjenje smrtnosti od raka prostate te poboljšanje kvalitete liječenja oboljelih od ove vrste karcinoma.

Prim. mr. sc. Egidio Ćepulić, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, rekao je kako je rak prostate drugi najčešći karcinom po pojavnosti kod muškaraca te treći uzrok smrti od raka u Hrvatskoj, naglasivši da su prošle godine od raka prostate umrla 824 muškarca, što je porast od gotovo 10 posto u odnosu na 2014. godinu. To je poražavajuć podatak uzmemo li u obzir činjenicu da se rak prostate dijagnosticira vrlo lako mjerenjem prostata specifičnog antigena (PSA) iz krvi, a u ranoj fazi je izlječiv operacijom ili zračenjem u gotovo 100 posto slučajeva“.

Dobna granica je pomaknuta na 40 godina

Kako bi se rak prostate što ranije otkrio, potrebno je redovito, jednom godišnje, odlaziti na preglede i odrediti razinu PSA u krvi. „Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina. Posebno se preporuča pregled onima koji su imali problema s upalama prostate, upalama mjehura ili onima koji u obitelji imaju nekoga tko je bolovao od raka prostate“, istaknuo je prof. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb i voditelj Referentnog centra za uroonkologiju.

Važno je adekvatno liječenje

Uz rano otkrivanje raka prostate, izuzetno je važno i adekvatno liječenje bolesnika kod kojih je rak prostate otkriven u uznapredovalom stadiju, odnosno u metastatskoj fazi bolesti. Dostupnost terapije kod bolesnika s metastatskim hormon-rezistentnim rakom prostate nije jednaka dostupnosti terapije za druge vrste raka, poput raka dojke.

 | Author: PR Foto: PR

Prim. dr. Marija Gamulin, v.d. voditeljica Odjela za urogenitalne tumore Zavoda za internističku onkologiju Klinike za onkologiju KBC Zagreb te voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora, naglasila je kako su od kraja prošle godine u Hrvatskoj dostupna tri nova lijeka u drugoj liniji liječenja metastatskog hormon-rezistentnog raka prostate: enzalutamid, abirateron (hormonska terapija) i kabazitaksel (kemoterapija).

Bolesnici s metastatskim rakom prostate su sadašnjom smjernicom o liječenju ograničeni te im u drugoj liniji liječenja kao opcija preostaje mogućnost liječenja samo jednim od tri dostupna nova lijeka. Kako bi bolesnicima bilo omogućeno kvalitetnije liječenje, preporuka je važeću smjernicu prilagoditi, odnosno odvojiti hormonsku terapiju od kemoterapije, kao što je slučaj kod raka dojke“, izjavila je prim. dr. Marija Gamulin, zaključivši kako će na taj način bolesnicima s metastatskim rakom prostate biti dostupne sve mogućnosti liječenja, što će doprinijeti produljenju života i povećanju kvalitete života bolesnika s rakom prostate.

Krv vegana osam puta više štiti od raka?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.