Zdravlje Zdravlje žena 18. studenoga 2017.

Ovo su razlozi zašto zbog alkohola imaš problema s proljevom

Foto: Thinkstock Mokrenje nakon seksa može smanjiti razvoj infekcije mokraćnog sustava
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od čestih nuspojava alkohola je, uz mamurluk i suha usta i odvratan osjećaj u tijelu i proljev. Ako si dosada primijetila neuobičajene uzorke povezane s tvojom stolicom nakon noći provedenih u alkoholnoj izmaglici to nije slučajno.

Doktor Andrew Black objasnio je za Woman's Health magazin kako alkohol stvara 'plodno tlo' za dijareju ili proljev. 

Razlog što alkohol iritira sluznicu organa, što ne samo da otpušta tekućinu u tvoja crijeva, nego i uzrokuje učestale i i jake kontrakcije mišića u probavnom sistemu. 

Možda te zanima... Četiri stvari koje mogu poremetiti rad tvog probavnog sustava Zdravlje

Kako alkohol uzrokuje ove probavne smetnje?

Ako ove kontrakcije preopterećuju probavni sustav, on će izbacivati hranu van prije nego izvuče potrebnu tekućinu/vodu iz nje. To rezultira vodenastim proljevom koji te dočeka za dobro jutro nakon intenzivnog izlaska. 

Uzrok tvojih čestih posjeta WC-u može ići dalje od puke iritacije sluznice. Alkohol može uništiti dobre bakterije u tvom organizmu, čime se mijenja ravnoteža u organizmu i povećava koncentracija loših bakterija

Tu nastaje problem jer previše loših bakterija u organizmu može onemogućiti tvoja crijeva da pravilno apsorbiraju vodu

Također, previše alkohola u organizmu potiče i nastanak kiseline u tvom trbuhu, još jedne vrste tekućine koja će ti omekšati stolicu. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

I drugi faktori mogu utjecati!

Postoji šansa da alkohol štetno djeluje na tvoja crijeva skupa uz druge faktore, poput osjetljivosti na gluten ili problema s apsorbiranjem ugljikohidrata. Ispijanje piva ili drugih pića koja su puna šećera (kokteli, npr.) mogu dodatno iziritirati tvoja crijeva i pogoršati simptome. 

Kako izbjeći proljev uzrokovan alkoholom?

Prvo i osnovno, moraš imati kontrolu nad onim što piješ. Drži se dnevne doze od dva pića, jer što više piješ, to će dijareja biti intenzivnija, upozorava dr. Black. 

Drugo, pazi da unosiš dovoljno vode između pića, kako te bi izbjegla dehidraciju i kako bi pomogla razrijediti alkohol u tvom organizmu i time smanjiti učinak na organizam. 

Primijetiš li probleme s probavom kada piješ pića s visokim udjelom ugljikohidrata, dr. Black preporučuje da se prebaciš na neku drugu vrstu pića, poput čistog whiskeya.

Wc Možda te zanima... Boja stolice: Pokazatelj zdravstvenih problema ili samo otkriva što si jela Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.