Zdravlje Simptomi i pomoć 29. svibnja 2019.

Šokantno: nakon tetoviranja crnom kanom, djevojčica dobila kemijske opekline

Foto: Instagram/Denis Rajčić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tetovaža crnom kanom u mnogim je zemljama stoljećima stara slavljenička tradicija. No, kako njezina popularnost raste, sve više ljudi je izloženo ozbiljnim nuspojavama.

Djevojčica iz Velike Britanije posljednja je žrtva tjelesne reakcije na tetovažu crnom kanom. Sedmogodišnja Madison Gulliver bila je s obitelji u Egiptu i roditelji su joj odlučili pokloniti tetovažu kanom kao nagradu za dobro ponašanje tijekom putovanja. Tetovaža u početku nije bila problematična no kad se obitelj vratila u Veliku Britaniju, Madison je imala plikove ispod tetovaže kanom

"Primijetili smo da je na vrhu tetovaže mala mrlja, ali nismo vidjeli nikakvo crvenilo", rekao Madisonin otac Martin za Good Housekeeping, dodajući: "Sljedećeg jutra cijela tetovaža počela ju je svrbjeti pa smo je oprali i otkrili osip u obrisu tetovaže."

Unatoč steroidnim kremama i mastima, Madison je naposljetku morala posjetiti stručnjake za opekline. Testiranjem je otkriveno da je tekućina u mjehurićima imala neuobičajeno visoku razinu pH - što ukazuje da su to kemijske opekline

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#henna #mehndi #eidmehndi #henna #vancouver #canada #richmond #art #love

A post shared by 🌸Naz_Henna_house🌸 (@beautifull_mehndi_art) on

"Mislili su da će moći natopiti žuljeve i izbušiti ih", prisjetio se Martin, rekavši: "No to nije bilo moguće jer su bili tako čvrsti pa su ih morali odrezati. Jedino su tako mogli pristupiti i liječiti opekotine ispod."

Kemikalija PPD nalazi se i u boji za kosu

"Uopće nismo bili svjesni opasnosti", rekao je Martin. Naime, crna kana često sadrži visoke razine parafenilendiamin ili PPD. Iako se male količine PPD-a obično nalaze i u drugim kozmetičkim proizvodima, kao što je boja za kosu, količina koja je pronađena u crnoj kani pokazala se kao da može izazvati preosjetljive reakcije, osobito kod djece. No, odrasli nisu imuni na potencijalno štetne učinke crne kane. 

Dermatolozi upozoravaju da treba izbjegavati tetovaže od crne kane, osobito u inozemstvu budući da kozmetički propisi mogu varirati od zemlje do zemlje. 

Možda te zanima... Tetoviranje povećava rizik od raka kože? Zdravlje

Voditelj hotela u kojem se Madison tetovirala, prvotno je opovrgnuo probleme s kanom, no onda je obznanio da više neće nuditi tetovaže od crne kane. "Ne želimo nikakvu naknadu", objasnio je Madisonin otac, dodajući: "Glavno je da se brinemo o Madison i minimaliziramo ožiljke jer ne želimo da joj ostanu do kraja života."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.