Zdravlje Prirodno liječenje 25. travnja 2018.

Magnezijevo ulje: Za ljepotu i miran san

Sprej-630
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čak i s uravnoteženom i zdravom prehranom često može biti teško unijeti dovoljno magnezija u organizam kroz obroke. On je esencijalan za zdravlje kostiju, zubi, mišića i zglobova, kao i za optimalan san te redukciju stresa, a njegov manjak uzrokuje moderni način života kojeg smo svi žrtve.

Zbog svakodnevnih faktora modernog života - stresa, manjka sna ili konzumacije alkohola, kofeina i šećera - i mnogi prirodni izvori magnezija su narušeni. 

Zemlja u kojoj sadimo voće i povrće također sadrži manje magnezije nego prije zbog pretjeranog uzgoja i korištenja pesticida

Kako bi povećala razine prijeko potrebnog magnezija u organizmu možda najlakši i najučinkovitiji način za to je transdermalno magnezijevo ulje, prenosi Wellness Mama.

Dobrobiti magnezijevog ulja

Puno je dobrobiti koje nose zdrave razine magnezija u organizmu i zašto bi ga se trebalo unositi preko brzodjelujućeg ulja: 

  • Poboljšane razine magnezija - jedno je istraživanje u Britaniji pokazalo kako se u 12 tjedana korištenjem magnezijevog ulja njegove razine mogu povećati za 25 posto.
  • Glatka koža - uz suho četkanje, preporučuje sprejati lice magnezijevim uljem.
  • Smanjenje boli u mišićima - puno sportaša se kune u magnezijevo ulje, a mnoge su studije potvrdile njegovo pozitivno djelovanje na grčenje mišića i vraćanje razina magnezija koji se gubi kroz znojenje.
  • Manje glavobolja i migrena - puno je istraživanja naglasilo važnost magnezija za one koje pate od glavobolja ili migrena.
  • Uravnotežen šećer u krvi - povišene razine šećera u krvi mogu iscrpiti magnezij iz organizma, kao i neuravnotežene razine šećera i inzulina, zato ga treba nadomjestiti.
  • Smanjen rizik od visokog krvnog tlaka - većina bolnica koristi magnezij za smanjenje krvnog tlaka.
  • Miran san - magnezij djeluje opuštajuće na GABA receptore u mozgu koji omogućuju osobi da se opusti i utone u duboki san.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Recept za domaće magnezijevo ulje

Sastojci:

  • 60 ml granula magnezijevog klorida
  • 60 ml destilirane vode
  • staklena zdjelica za mjerenje
  • staklena bočica sa sprejem

Priprema:

  1. Zakuhaj destiliranu vodu. 
  2. Granule prebaci u staklenu zdjelu i prelij ih kipućom destiliranom vodom. 
  3. Dobro promiješaj dok se magnezij sasvim ne otopi. Ostavi da se ohladi do kraja i pretoči u bočicu sa sprejem. 
  4. Ovako pripremljeno ulje može izdržati najmanje 6 mjeseci na sobnoj temperaturi. 

Kako koristiti magnezijevo ulje?

Možeš ga pošpricati po rukama, nogama i trbuhu svaki dan, oko 10 - 20 puta (jednom ili dva puta na dan navedenu količinu). Malo će te škakljati kad ga počneš koristiti, no to je sasvim normalno. Nakon što se našpricaš, ostavi da djeluje 20 - 30 minuta.

Manjak magnezija može biti koban?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.