Zdravlje Simptomi i pomoć 05. lipnja 2019.

Artritis - 3 najčešće vrste te kako ga liječiti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Artritis je sustavna i autoimuna bolest jednog ili nekoliko zglobova, najčešće nastaje zbog genetskih predispozicija, ali mogu ga potaknuti i vanjski čimbenici.

Health prenosi da postoji više od 100 stanja povezanih sa zglobovima te ukočenost, iako najčešći simptom, ne mora nužno značiti da je u pitanju artritis. Neke vrste artritisa mogu biti genetski uvjetovane, dok su druge uvjetovane dobom, spolom te vanjskim čimbenicima poput ozljeda zglobova i pretilosti. Ovo su tri najčešće vrste artritisa, saznaj kako ih prepoznati i liječiti. 

Reumatoidni artritis Možda te zanima... Artritis i bolovi u zglobovima neće se ublažiti, ako ne poduzmete ove korake Hrana

Osteoartritis

Najčešći oblik artritisa koji uzrokuje da se hrskavica - tkivo koje pokriva zglobove kostiju, "guli" dok ne dođe do toga se trlja kost o kost, što dovodi do boli i ukočenosti. Obično se pojavljuje u koljenima, kukovima, stopalima i kralježnici, može se razvijati godinama, ali mogu ga potaknuti ozljeda ili infekcija. Osobe koje imaju osteoartritis osjećaju bol, smanjen raspon pokreta, bolove pri hodu i osjećaj ukočenosti nakon odmora. Ponekad zglobovi, primjerice koljena, emitiraju čak i zvuk škripanja kada su savijeni. 

"Bolovi u zglobovima kod osoba s osteoartritisom tijekom jutra su jači, a smanjuju su s aktivnostima tijekom dana", rekla je dr. Stella Bard, reumatologinja u New Yorku. 

Ako boluješ od osteoartritis, tvoj liječnik će te upozoriti da paziš na težinu i održavaš tjelesnu aktivnost, što može pomoći u održavanju struktura oko zgloba, rekla je dr. Lisa Gale Suter, reumatologinja s Yalea. Fizikalna terapija također može pomoći.

"Ako te koljeno boli, neka mišići kvadricepsa te tetive koljena budu zdravi i jaki", rekla je dr. Suter, dodajući: "Imaš fleksibilnost u tim mišićima tako da tetive i ligamenti mogu raditi. Osim toga, pacijenti često uzimaju protuupalne lijekove kako bi ublažili simptome."

Reumatoidni artritis | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Reumatoidni artritis je autoimuna bolest

Reumatoidni artritis

Oblik artritisa koji je zapravo autoimuni poremećaj, to znači da tjelesni imunološki sustav cilja na sluznicu zglobova - što pak dovodi do upale u dijelu zgloba koji štiti i podmazuje. Kada se upali, nastaju bolovi i otekline. Reumatoidni artritis uzrokuje bol i otekline u zglobovima, osobito petama ili laktovima. Isto tako, uzrokuje nastanak reumatoidnih čvorića te ukočenost koja može trajati satima ili danima.

Liječiti se može lijekovima ili injekcijama kako bi se simptomi kontrolirali. Ti lijekovi mogu uključivati kortikosteroide, antireumatike i biološke injekcije za kontrolu upale. 

"Preporučujemo snažne protuupalne lijekove koji mijenjaju putove upale", rekla je dr. Suter, ali ističe oprez: "Ovi lijekovi nose rizik slabljenja imuniteta tako da pacijenti moraju biti posebno oprezni u pogledu infekcije i možda će morati prestati uzimati lijekove, ako se razbole."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Psorijatični artritis

Iako uzrok psorijatičnog artritisa nije posve jasan, stručnjaci znaju da je to autoimuna bolest koja se na sličan način manifestira kao reumatski artritis. Glavna razlika je u tome što kod psorijatičnog artritisa može doći i do pojave na koži. 

Između 5 i 20 posto bolesnika s psorijazom također ima psorijatični artritis. "Neki pacijenti ga mogu dobiti s kožnom bolesti, gdje je tijelo prekriveno osipima, dok drugi imaju više simptoma i neke aktivne kožne bolesti", rekla je dr. Suter.

Simptomi psorijatičnog artritisa uključuju bol, oticanje, crvenilo u zglobovima (osobito u rukama), promjene na noktima, umor, probleme s očima, osip na koži, oticanje i osjetljivost prstiju i stopala. Za kontrolu upale, bolesnici s psorijatičnim artritisom uzimaju slične lijekove kao i oni s reumatični artritisom. 

Možda te zanima... Sve što morate znati o osteoartritisu! Zdravlje

Ostali oblici artritisa 

Iako su osteoartritis, reumatični i psorijatični artritis najčešći oblici ove bolesti zglobova, postoji dugačak popis drugih vrsta artritisa. To uključuje burzitis, sindrom karpalnog tunela, giht, Raynaudov fenomen i druge. Isto tako, druge bolesti kao što su lajmska bolest, lupus, fibromialgija i upalna bolest crijeva - također mogu uključivati artritis kao jednu komponentu složenije bolesti. 
Artritis se obično javlja u odraslih, a starija dob je faktor rizika za različite vrste. Ali, djeca također mogu dobiti rijetku vrstu artritisa poznatu kao dječji ili juvenilni artritis.

Budući da upala zglobova može biti uzrokovana različitim uvjetima, važno je posjetiti liječnika ako osjećaš bol i ukočenost.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.