Psiha i seks Seks i veze 23. svibnja 2021.

Stručnjaci otkrivaju: Koliko je seksa "zdravo" u svakoj fazi veze

Seks-Par-Ljubav1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jasno da je seks bitan dio veze jer donosi ugodu i povezuje partnere fizički i mentalno. Koliko često će partneri imati seksualne odnose je individualna stvar, ali Brian Willoughby, seks terapeut kaže da su mnogi opsjednuti brojem odnosa. Često me pacijenti pitaju koliko seksualnih odnosa trebaju imati tjedno da bi njihov brak bio uspješan, kaže Willoughby.

I objašnjava da je njegov jedini odgovor koji može dati na to pitanje da ne postoji magični broj koji bi se odnosio na sve parove.

"Ne postoji magični broj seksualnih odnosa koji bi tvoju vezu učinio sretnom. Iako, istraživanja pokazuju da broj seksualnih odnosa kod prosječnih parova varira ovisno o tome u kojoj su fazi veze. Godine 1988. Helen E. Fisher objavila je 'Ljudsku prirodu' (Human Nature) u kojoj iznosi da postoje tri glavne faze veze: požuda, privlačnost i privrženost."

Koje su seksualne poze omiljene muškarcima, a koje ženama

Seks-Partner | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Prema učenju Helen Fisher, hormoni poput testosterona i oksitocina preplavljuju naš mozak u fazi požude zbog čega težimo za seksualnim sjedinjenjem s partnerom i to vrlo često.
  • Zatim dolazimo u fazu privlačnosti. Do ove faze dolazi se u dužim vezama u kojima doživljavamo romantičnu ljubav. Prema objavljenoj studiji u ovoj fazi je seks još uvijek čest među parovima, ali ne uključuje hitnost da se iskusi odmah, kao u fazi požude.
  • Faza privrženosti je ono što postoji između većine bračnih parova (ili parova u dugim vezama). U ovoj fazi dominira nježna ljubav jer mozak izlučuje oksitocin poznat i kao "hormon maženja", a između para prisutan je osjećaj sigurnosti, udobnosti i povjerenja. Tijekom ove faze seksualni odnosi između para su rjeđi.

Seksusalnost_Tuzan_Par | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

To nije ništa loše, a niti neuobičajeno. Prema studiji sociologa Edwarda Laumana sa Sveučilišta u Chicagu, samo pet posto parova ima seksualne odnose četiri ii više puta tjedno, a više od jedne trećine ispitanih u dobi od 18 do 59 godina ima odnose manje od jednom mjesečno.

Kako apstinencija utječe na psihu žene?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Ruthwilson

      Obratite se: druzaiherbalcure@gmail.com za bilo kakav zdravstveni problem, nikad nisam mislio da ću pisati ovu poruku, ali nakon 5 godina i gotovo izgubio svoj brak jer ne mogu imati dijete, Moj prijatelj preporučio dr Uzai da ja sam me uvjerio da ga kontaktiram, pripremio mi je korijen za travu, što me zatrudne, u roku od tri tjedna trudno sam (i naravno!) i rodila lijep zdravi dječak travnja, Dr. UZAI Herbal Remedy Je pouzdan lijek za sve vrste problema

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.