Native sadržaj 22. travnja 2024.

Jetra čisti organizam, no tko čisti jetru? Pomozite joj da vas zaštiti

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jera u našem organizmu ima na stotine funkcija, a jedna od najvažnijih je filtriranje neželjenih tvari. Kako joj možete pomoći da taj posao radi još efikasnije? Odgovor se nalazi u prirodi.

Svaki put kada izađete iz doma i dodirnete kvaku na vratima, ručku u autobusu ili jednostavno udahnete zrak oko sebe, izloženi ste milijunima mikroorganizama i štetnim tvarima, a da toga možda niste ni svjesni. Niti u vlastitom domu ih ne možete izbjeći, koliko god čistili i dezinficirali sve oko sebe. Ipak, kako to da, unatoč svim tim štetnim tvarima, ostajemo zdravi? U većini slučajeva, za to je odgovorna jetra. 

Jetra je sito za neželjene tvari

Jedan od organa koji "najnapornije radi" je upravo jetra, a ujedno se radi i o žlijezdi koja je važna za održavanje hormonalne ravnoteže u tijelu. Kako navodi Cleveland Clinic, jetra ima na stotine funkcija - razgrađuju crvene krvne stanice, proizvodi i luči žuč te time pomažu u metabolizmu hrane, metabolizira proteine, ugljikohidrate i masnoće kako bi ih mogli iskoristiti za energiju, proizvodi substance koje pomažu pri zgrušavanju krvi, reguliraju količinu krvi u tijelu i još mnogo, mnogo toga. 

Jedna od najvažnijih funkcija jetre ipak je ona da čisti toksine, odnosno štetne tvari iz organizma. Jetru možemo gledati kao jako precizno sito koje filtrira sve neželjene tvari iz krvotoka, a to čini jako pametno. Ovaj vitalni organ zna točno što je potrebno izbaciti iz organizma, kada te iste toksine izbaciti iz tijela kroz urin ili stolicu, ali i kada zadržati višak nutrijenata i pustiti ih da kolaju krvnim žilama kada primijete njihov nedostatak.

Što kada jetra postane preopterećena?

Nažalost, postoji mnogo bolesti koje mogu utjecati na jetru i njihovu funkciju. Prekomjerno izlaganje toksinima poput alkohola, problemi s imunosnim sustavom ili infekcije kao što su hepatitis A, hepatitis B ili hepatitis C ostavljaju traga i smanjuju efikasnost rada jetre. Simptome da je jetra preopterećena lako ćemo prepoznati i na ostatku organizma, a ovo su neki od njih:

  • Koža mijenja boju - Upravo je ovo jedan od najranijih simptoma da je jetra preopterećena i da nešto nije u redu. Koža tada poprima blago žutu nijansu, a isti efekt može se vidjeti i na noktima ili bjeloočnicama. Ta karakteristična žuta boja dolazi od viška bilirubina, spoja koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih stanica u jetri. 
  • Tamni urin - Boja urina može se promijeniti ako ne pijemo dovoljno vode, no ako je urin izuzetno taman i praćen jednako tamnom stolicom, uzrok može biti narušena funkcija jetre. Ako boja urina ne postaje svjetlija čak i kada pijete više vode, vrijeme je za posjet liječniku. 
  • Probavni problemi - Nadutost koja nije izazvana hranom, kao i zatvor, još su jedan simptom da je jetra pod stresom. Ovi neugodni simptomi se javljaju zato što jetra ne luči dovoljno žuči pa se hrana nepotpuno razgrađuje što dovodi do razvijanja raznih neželjenih plinova. 
  • Umor - Krivac za konstantan umor i nedostatak energije također može biti jetra. Kada je funkcija jetre ugrožena, tijelo ulaže izuzetne napore da ju obnovi kako bi zaštitilo ostale organe, a to iziskuje utrošak velike količine energije. 

Jetra se može regenerirati i vratiti važnu funkciju

Naše tijelo ima prirodne mehanizme kojima može popraviti jetru i vratiti joj narušenu funkciju, no kako bi taj proces bio brži i efikasniji, postoji nešto što i sami možemo poduzeti. Rješenje nam dolazi iz prirode u obliku biljke sikavice. Radi se o mediteranskoj biljci koja ima karakteristične cvjetove nježno ljubičaste boje, a već se stoljećima koristi kao prirodan lijek kod problema s jetrom i žuči. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin, antioksidans koji se nalazi u sjemenkama. 

Istraživanja pokazuju da je sikavica iznimno korisna ako se redovito koristi kao komplementarna terapija kod ljudi koji imaju oštećenje jetre zbog stanja kao što su alkoholna bolest jetre, nealkoholna masna bolest jetre i hepatitis, a također može pomoći oštećenjima jetre izazvanim težim oboljenjima. Još jedna kronična bolest koja se indirektno veže za jetru je dijabetes tipa 2, a upravo sikavica može biti korisna kao komplementarna terapija kod oboljelih što su potvrdila i istraživanja

 | Author: Matičnjak Foto: Matičnjak

Sikavica je korisna za cijeli organizam

Ovaj dar prirode koji se primarno koristi za liječenje problema s jetrom ima i druge, izuzetno korisne učinke na organizam. Zbog antioksidativnog i snažnog protuupalnog djelovanja, sikavica može biti koristan dodatak prehrani kod osoba koje imaju problema s aknama. Studija je pokazala da su osobe koje su osam tjedana svaki dan uzimale silimarin smanjile broj lezija od akni za čak 53 %. 

Da bismo mogli biti aktivni i voditi ispunjen život i u najkasnijim godinama života, važno je održavati optimalnu gustoću kostiju, a i u tome sikavica može pomoći. Istraživanja su pokazala da sikavica potiče mineralizaciju kostiju i usporava gubitak koštanog tkiva, a novija saznanja pokazuju da može biti korisna i kod gubitka koštane mase kod žena u menopauzi. 

Još jedan problem koji se javlja s godinama je opadanje moždane funkcije, no i za obračun s ovim problemom možemo iskoristiti ljekovita svojstva sikavice. Naime, sikavica je korisna u prevenciji prevenciji opadanja moždanih funkcija povezanih sa starenjem ako se redovito konzumira što pokazuju i istraživanja

Zaštitite organizam i pomozite svojoj jetri uz najkvalitetnije prirodne proizvode

Iako sikavica raste na našem podneblju, kako biste iskoristili sve prednosti ove ljekovite biljke, najbolje je koristiti koncentrirane proizvode koji imaju standardizirane količine aktivnih tvari. Takav je upravo Matičnjak granulat sikavice - potpuno prirodni proizvod od sjemenki sikavice s čak 140 mg silimarina u 10 g sikavičinog granulata koji je ujedno i prirodni izvor vitamina E. Budući da se granulat sikavice proizvodi čistom mehaničkom ekstrakcijom, sačuvani su svi nutrijenti ove fantastične biljke te granulat ne sadrži alergene, aditive, konzervanse i umjetne boje. 

 | Author: Matičnjak Foto: Matičnjak

Granulat sikavice možete pronaći i u odličnom Matičnjak SILIMARIN PLUS paketu u kojem se nalazi i funkcionalni med Hepta Sana te Ulje sikavice. Funkcionalni med uz silimarin iz sikavice sadrži i kurkumu te piskavicu čime se osigurava određena količina željeza i protuupalni potencijal, a ulje sikavice ima jak detoksikacijski efekt i pomaže boljem aktiviranju silimarina, posebno u kombinaciji s granulatom. Za najbolji efekt kombiniraj sva tri proizvoda iz SILIMARIN PLUS paketa te tako pomozi jetri da te efikasno štiti svaki dan. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.