Ljepota i relax Prirodno lijepa 04. siječnja 2019.

4 ključna koraka za njegu kože zimi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručnjaci poručuju da u jesen i zimu treba uvesti promjene u njezi kože. Osim toga, usporit će se proces starenja jer se prve bore pojavljuju na isušenoj, iscrpljenoj koži. Stoga, ako si ikada mislila skoknuti do kozmetičkog salona – sad je pravo vrijeme!

"Iznimno su zahvalni brzinski 30-minuti tretmani koji se baziraju na univerzalnom pilingu kože. Nakon pilinga koriste se serumi i kreme, ovisno o tipu kože", kaže kozmetičarka Zdenka Mihelj.

"Osim toga, tu je i jedan duži tretman, traje oko sat i pol i bazira se na aktivnim tvarima vitamina A ili C. Odvija se u fazama koje se ne smiju preskakati", prvo ide piling, pa maska, pa hidratacija, revitalizacija i regeneracija, dodaje Mihelj.

A, ako si na licu primijetila mrlje, sada je pravo vrijeme da ih riješiš, jer dani s malo sunca idealni su za profesionalne tretmane protiv hiperpigmentacije. Upravo zato ne zaboravi na kreme sa zaštitnim faktorom jer je UV zračenje snažno i zimi. U ovo doba godine i usne postaju osjetljivije na vanjske utjecaje, suhe kao brus papir. Osobito ako ih koji put poližemo, onako čisto iz navike.

"Ne zaboravi povremeno napraviti piling koji nježno uklanja nepotreban sloj i detaljno čisti površinu usana. Svakodnevna njega usana sastoji se od zaštitne kreme i preparata kao što su balzami s hranjivim sastojcima",savjetuje Mihelj.

Posebna njega za osjetljive dijelove kože

Visoku osjetljivost zna pokazati i područje oko nosa, radi čestog brisanja i šmrcanja. Kozmetičarka Mihelj u tom slučaju savjetuje korištenje regenerativnih krema koje će ubrzati proces obnove kože.

U ljekarnama su dostupne praktične medicinske formule, a jedna od njih je legendarna Bepanthen krema. Ako se koža u potpunosti osuši, počet će proces pucanja i ljuskanja. Slično je s rukama: moguća je pojava pucanja kože oko noktiju, kao i na gornjoj strani dlana, a kreme s pantenolom i uljnim komponentama to će spriječiti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

A ako ti za hladnijih dana koža lica dehidrira, poslužite se trikom kojeg dermatolozi obožavaju: iskoristi hranjivu dnevnu kremu kao masku. Jednom tjedno ostavi je na licu u debljem sloju da se upije. Nakon pet minuta skini višak i osjeti pojačanu mekoću kože. A za cjelokupnu regeneraciju lica i tijela tu su kupke. U vrućoj kupaonici otvaraju se pore, vlaga ulazi u kožu te se zadržava duže vrijeme. Kozmetičarka Zdenka Mihelj predlaže da se opustiš u kupki sa zobenim ili mlijekom u prahu koja će dubinski nahraniti kožu.

4 ključna koraka

Čišćenje kože - Koristi blaga sredstva za umivanje, bez sapuna i deterdženta te kremaste losione ili micelarnu otopinu za uklanjanje nečistoće i šminke. Izbjegavaj tuširanje vrućom vodom jer time uklanjaš lipidni sloj kože, što vodi dodatnom isušivanju. Nakon kupanja lagano tapkajući obrišite tijelo ručnikom kako bi izbjegla iritacije.

Hidratacija - Promjene je potrebno uvesti i kad je u pitanju odabir teksture kreme – lagane, hidratantne kreme spremi na spavanje i sad biraj hranjive, bogate i guste formule. Takve su kreme često obogaćene uljima i uljnim komponentama, no ne začepljuju pore, savjetuju kozmetičari i dermatolozi.

Možda te zanima... Njega lica uljima umjesto kreme - da ili ne? Plus savjet za brži rast kose! Ljepota i relax Možda te zanima... Ovo su "bombe" za bore - tri prirodne maske za lice s učinkom botoksa

Za suhu kožu - Koriste se masti, kreme i losioni. Masti se koriste kod izrazito suhe kože i za manje površine jer jako maste i stvaraju na koži zaštitni film. Poput masti, kreme su namijenjene za njegu manjih površina kože. Kreme su emulzije vode u ulju. Tako vlaga intenzivno i dugotrajno prodire u kožu. Losioni se koriste za njegu velikih površina kože.

Ne zaboravi stopala - Zimi ljudi koji imaju slabiju cirkulaciju trebaju posebno utopliti ruke i stopala, na kojima se mogu stvoriti ozebline, a samim time i dodatno isušiti i ispucati koža. Stoga stopala uvečer namažete debelim slojem hranjive kreme pa navučete pamučne čarape. Ujutro će biti gotovo podjednako meka kao nakon pedikure!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.