Ljepota i relax Zdrava koža 19. rujna 2017.

15 navika koje žene sa savršenom kožom rade svaki dan

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno znaš bar jednu osobu sa savršenom kožom i često se pitaš: Kako joj to uspijeva? Tu nema neke magične formule, vjeruj nam. Pridržavaj se ove dnevne rutine i ti ćeš zasjati poput lica s naslovnice!

Svaka dnevna rutina s tvojim licem može značiti puno ako je koristiš na način koji tebi paše. Provjeri ovi 15 savjeta i saznaj radiš li sve kako treba ili ti ipak treba neka promjena u njezi lica:

1. Čistiš li kožu kako treba?

Masna ili koža sklona aknama najbolje se čisti gelom sa salicilnom kiselinom ili benzoilnim peroksidom. Za suhu i zreliju kožu treba koristiti sredstva s hidratizirajućim glikolom ili mlijeka za čišćenje. Imaš li smeđe mrlje ili melazmu, kožu čisti alfa hidroksilnom kiselinom kako bi dala sjaj puti. 

2. Piješ li odgovarajuću tekućinu?

Kozmetičari upozoravaju na važnost načina na koji se hidratiziraš. Možda tvoja prva jutarnja kava na prazan želudac jest nešto čime počinješ dan, no ona može nanijeti štetu tvome licu. Umjesto toga, preporučuju tekući klorofil, koji se smatra najjačim prirodnim sredstvom za zaštitu organizma od promjena na stanicama. On je dostupan i u tabletama, a najbolje ga je ujutro uzeti za sjajnu, hidratiziranu i osvježenu kožu. 

Možda te zanima... Victoria Beckham na lice stavlja ptičji izmet, a Demi Moore pijavice Ljepota i relax

Uz njega, koži lica puno pomažu i zeleni sokovi s puno povrća, koji vidljivo doprinose izgledu već nakon par dana, smanjujući podbuhlost i nesavršenosti. 

3. Jedeš li pravilno?

Koža već ima prirodan način kako se zaštiti od negativnih vanjskih utjecaja, no ti mu moraš pripomoći odgovarajućom dijetom, tj održavanjem razine omega 3 masnih kiselina u organizmu. Tome će uvelike pomoći sjemenke lana, orasi i hrana niskog glikemijskog indexa

4. Hidratiziraš li svoju kožu kako treba?

Nakon jutarnjeg tuširanja i prije odlaska u krevet je idealno vrijeme za hidratizirati svoju kožu. Pritom izbjegavaj parfumirane kreme i losione, a biraj one koji su dovoljno lagane da ti ne iritiraju kožu.

5. Prstima ni blizu lica!

Na prstima i rukama nalazi se veliki broj bakterija koje nikako ne bi trebale doći do tvoje osjetljive kože, zato - prste k sebi! Posluži se spužvicama ili drugim aplikatorima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

6. Koristiš li previše toga? 

I ovom slučaju manje znači više. Koristi uvijek jedan proizvod za čišćenje i jedan za hidratizaciju jer više njih može znatno iziritirati kožu te dodatno začepiti pore.

7. Zaštita od Sunca potrebna je 365 dana godišnje!

Nema veze što je počelo hladno vrijeme i lice ti je većinom skriveno ispod kišobrana. To ga neće zaštiti od UV zračenja koja su prisutna konstantno. Kada kupuješ kremu ili puder, provjeri ima li zaštitni faktor 30 ili više, a nanesi ga svaka dva sata za ultimativnu zaštitu.

8. Hidratiziraj se!

Koža je organ i povezana je s ostatkom svoga tijela koje također mora biti konstantno hidratizirano. Zato nikuda bez bočice s vodom i probaj popiti oko 1, 5 litru dnevno. 

9. Izlažeš li se previše izvorima topline?

Sunce tu nije najgori neprijatelj - grijalice, peći, otvorena vatra - sve to može biti izuzetno štetno za tvoju kožu narušavajući razinu kolagena u njoj. Zato, ove zime hodaj u širokom krugu oko izvora topline.

Možda te zanima... Može li maska od riže pomladiti kožu lica za 10 godina? Ljepota i relax

 

10. Radiš li pilinge dovoljno?

Dnevno izgubimo preko 50 milijuna kožnih stanica, a najbolje ih je ukloniti kvalitetnim pilingom par puta tjedno. Bio on prirodni ili kemijski, izaberi onaj koji je pH neutralan kako ti ne ni isušio kožu.

11. Vitamini, vitamini i samo vitamini

Pored pravilne prehrane, licu moraš dati i mnoštvo vitamina te antioksidansa koje možeš pronaći u brojnim serumima i kremama. Oni će pomoći oko oštećenja izazvanim suncem, i dati prirodnu zaštitu od UV zračenja.

12. Čistiš li opremu za šminkanje redovito?

Higijena oko kistića i raznih aplikatora pudera i krema je iznimno važna za održavati. Operi ih dobro jednom tjedno kako bi spriječila nastanak ili širenje bakterija. Kistiće za šminkanje očiju i slične, koji ti ne idu direktno na kožu, možeš i jednom mjesečno. 

Možda te zanima... Opuštena koža iznad koljena, kapilare, masni jastučići - postoji rješenje Ljepota i relax

13. Dodatno zaštiti kožu

Pored kreme za sunčanje, šminka koja sadrži SPF, sunčane naočale i šeširi pomoći će dodatno zaštiti kožu odštetnih utjecaja.

14. Nemoj komplicirati!

Najbitnije je da ti dnevna rutina ne predstavlja problem - par jednostavnih i kratkih rituala će ju održati zdravom i čistom, a tebi neće oduzeti previše vremena i energije.

15. Spavaš li dovoljno?

Najbolji prijatelj ljepote, san, bitan je i u održavanju zdravlja kože. Pritom obrati pozornost na jastučnice na kojima spavaš. Idealne su svilene, koje će osim koži, pomoći i kosi da se ne zapetlja i slomi.

Možda te zanima... Eksperiment: Kako pijenje tri litre vode tijekom mjesec dana može transformirati lice Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.