Hrana Zdravi recepti 16. travnja 2019.

Sočna torta od ricotte i badema bez brašna

Foto: Nina Mrvica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovu tortu volim iz više razloga. Jako je sočna i dugo ostaje svježa. Osim toga, sadrži i moje omiljene namirnice, bademe i ricotta sir. Njih bi mogla jesti svaki dan, a da mi nikada ne dosade. Uz sve to, ova torta je i jako, jako jednostavna, piše za gastro.hr Bake me by Nina.

U njoj nema nimalo brašna, ni praška za pecivo. Prozračnost joj daju istučeni bjelanjci koji se nježno umiješaju u smjesu. I to je sva mudrost.

Moram još napomenuti da pripaziš na veličinu jaja. U receptu koristim jaja L veličine, odnosno jaja koja teže oko 60 grama. Ti možeš koristiti bilo koja jaja koja imaš, ali uzmi u obzir da ti treba oko 360 grama jaja. Ako koristiš manja jaja (S ili M), dobit ćeš oko 300 – 330 grama, tada će trebati nadodati još jedno manje jaje.

Prije pečenja kolač pospi listićima badema i takav ispeci. Meni je najdraži kada je posut samo šećerom u prahu. Ti ga možeš poslužiti uz tučeno vrhnje, sladoled i sl.

Možda te zanima... Čokoladna i sirova, a gotova dok kažeš 'torta'! Hrana

 

Potrebno ti je:

  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 185 g šećera (stavi neku zdravu verziju poput ksilitola)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • korica 1 limuna
  • 6 jaja L veličine – odvojeno
  • 320 g mljevenih badema
  • 450 g ricotta sira

Dodatno:

  • listići badema
  • šećer u prahu

 | Author: Nina Mrvica Foto: Nina Mrvica

 

Postupak pripreme:

  • Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Pripremi kalup za tortu promjera 24 – 28 centimetara. U kalup postavi papir za pečenje. Možeš ga postaviti na samo dno pa rubove kalupa dodatno namastiti ili unutar cijelog kalupa za malo rustikalniji izgled.
  • Odvoji žumanjke i bjelanjke.
  • Maslac sobne temperature, šećer i vanilin šećer pjenasto izradi mikserom. Kada je maslac postao pjenast dodaj naribanu koricu limuna.
  • Smjesi sada dodaji žumanjak po žumanjak miksajući između svakog dodavanja.
  • Dodaj mljevene bademe i ricotta sir pa sve povežite mikserom uključenim na laganu brzinu.
  • Istucite snijeg od bjelanjaka.
Možda te zanima... Torta od mrkve s kremom od sira i naranče Hrana

 

  • Bjelanjke ćemo umiješati iz tri puta.
  • Odvoji 1/3 istučenih bjelanjaka pa ih žustro umiješaj špatulom u smjesu maslaca, jaja i badema.
  • Drugu trećinu umiješaj lagano špatulom tako da radiš kružne pokrete počevši od dna posude prema vrhu. Kada si umiješala i drugu trećinu dodaj preostale bjelanjke te ih na jednak način polako umiješaj.
  • Smjesu prebaci u pripremljeni kalup. Vrh torte pospi listićima badema.
  • Tortu peci 45 – 50 minuta, odnosno dok ti čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe suha.
  • Tortu ohladi pa je pospi šećerom u prahu.

Dobar tek!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.