Hrana Hrana kao lijek 04. srpnja 2019.

Nećeš vjerovati koji dio lubenice ima najviše vitamina E, važnog za mladolik izgled

Foto: Guliver/Shutterstock Lubenica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umjesto da bacaš koštice lubenica, iskoristi ih u jednostavnom receptu u kojem ćeš ih pretvoriti u ukusne i zdrave grickalice koje su kao stvorene za ljeto, plažu i nalete gladi kada si na dijeti.

Sve je jestivo!

Na lubenici je skoro sve jestivo - i bijeli rub uz koru i sjemenke, koje su prava riznica zdravlja, ako se pripreme na ispravan način. 

Bijeli dio možeš oguliti, narezati na kockice i ubaciti u wok ili ih kiseliti poput krastavca za osvježavajuću grickalicu. 

Koštice lubenice pak kriju sve nutrijente potrebne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma, od proteina, zdravih masnoća, vitamina i minerala, kaže Elizabeth Somer, registrirana dijetetičarka i nutricionistica. 

"Zašto bacati nešto što je tako dobro za tebe i odličnog je okusa?", kaže Somer. "Koštice su bogate vitaminom E - jednim od nutrijenata kojeg puno ljudi ne unosi dovoljno - i fitonutrijenata, kojih isto nedostaje kod nekih osoba", otkriva Sumer za Shape. 

Dodatno, koštice mogu biti izgledom efektivne u nekom jelu i dati mu hrskavost

Okus im je orašast, a možeš ih najlakše pripremiti u dobro zagrijanoj tavi s malo začina kroz 2 - 5 minuta i 'baciti ih' na salatu, u granola pločicu ili tost.  

Možeš ih pripremiti i na način koji je opisan u receptu koji slijedi. 

lubenica Možda te zanima... 7 razloga zašto trebate jesti više lubenice Hrana Možda te zanima... Lubenica-dijeta za 15 dana 5 kg manje: Prednosti i nedostaci Dijeta

Hrskave koštice lubenice iz pećnice

Sastojci:

  • koštice lubenice
  • maslinovo ulje ili otopljeni ghee maslac ili neko drugo ulje
  • žlica maslaca, narezanog na komadiće ili listiće
  • začini prema želji: mljeveni crni papar, kumin, kajenski papar, crvena paprika, mješavina začina i sl.

Priprema:

Koštice isperi i ostavi da se namaču 2 sata u slanoj vodi. Zatim ih osuši i tapkaj papirnatim ručnikom kako bi uklonila višak vode i eventualne ostatke lubenice po njima. 

Zagrij pećnicu na 160°C

Koštice postavi u veliku staklenu ili metalnu posudu za pečenje, poškropi ih uljem i promiješaj dobro kako bi se svaka dobro obložila uljem.

Začini ih željenim začinima i nasjeckanim maslacem, ako ga koristiš. 

Peci ih 40 minuta na početnoj temperaturi od 160 stupnjeva, a nakon toga pojačaj temperaturu na 180°C i tako ih peci 15 minuta dok ne postanu hrskave i tamnosmeđe. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o veličini pećnice i samih koštica. 

Kada su gotove, izvadi ih iz pećnice i ostavi da se ohlade na papirnatom ručniku kako bi upio višak masnoće. Što se više budu hladile, to će biti hrskavije. Ostatke koštica čuvaj u dobro zatvorenom spremniku u hladnjaku. 

Lubenicu trebaju jesti svi, a najviše muškarci koji žele biti moćni u krevetu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.