Ako imaš povišeni kolesterol dobro je znati da šipak može ukloniti nastale štete zbog unosa nezdrave brze hrane, dokazuje španjolsko istraživanje.
Španjolski znanstvenici testirali su utjecaj supstanci iz nara (poznat kao šipak), odnosno polifenola, na krvožilni sustav svinja.
Šipak smanjuje oštećenje krvnih žila
Izabrali su svinje, jer je njihov krvožilni sustav sličan ljudskom. Stijenke, odnosno endotel, važne su jer ispuštaju tvar koja kontrolira širenje i sužavanje krvnih žila. Njihovo oštećenje može biti prva faza ateroskleroze – zadebljanje krvnih žila (arterija) koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.
Krvne žile kod svinja su manje elastične. No, dnevna doza Pomanexa, dodatka prehrani koji sadrži 200 mg polifenola pod imenom punicalagins, uklonio je niz oštećenja, objavili su znanstvenici na kongresu europskog društva kardiologa.
Dr. Lina Badimon, s katalonskog instituta za kardiovaskularnu znanost u Španjolskoj rekla je: “Obogatite li prehranu s polifenolima iz nara možete spriječiti i umanjiti disfunkciju endotela, a to je prvi znak ateroskleroze i moždanog udara”.
I neka prijašnja istraživanja dokazala su kako je nar koristan, odnosno sitna crvena zrnca koje sadrži. Pokazalo se da narov sok snižava krvni tlak, najvjerojatnije tako što smanjuje količinu hormona stresa u tijelu. U jednom drugom istraživanju otkriveno je da dnevna čaša soka od nara poboljšava dotok krvi u srce za više od trećine, kod ljudi čije su krvne žile začepljene.