Hrana Hrana kao lijek 27. listopada 2016.

Kraljica jeseni: Bundeva je i lijek i hrana

Bundeva18_Dap_231009
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bundeva je idealna i nezaobilazna jesenska namirnica zato što je bogata hranjivim tvarima, a istovremeno ima vrlo malo kalorija. Znanost otkriva u bundevi sve veći broj fitonutrijenata karotenoida.

Karotenoidi su zaslužni za narančastu boju, ali i za mnoge ljekovite vrijednosti bundeve. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati kao spojevi provitamina A jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.

Blagotvorna djelovanja bundeve 

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Ova se kiselina pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju se ustanovilo kako snižava trigliceride i sprečava promjene ritma rada srca. ALA u prehrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i krvožilnog sustava. 

Osim što je – svojom koncentracijom provitamina A – odličan izvor vitamina A, vrlo je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko djelovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, nego i cjelokupnom zdravlju jer, naime, pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze.

Kako sadrži čak 90 posto vode, lako je probavljiva, a sadrži i vlakna. Vrlo je dobra za sve one koji imaju probleme s probavom jer potiče probavu te smiruje upale probavnog trakta, potiče bolji rad jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju kolesterol i masnoću u krvi, pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sustava te sprječava nastanak kamenca.

Načini pripreme i konzumacije

Može se jesti sirova, kuhana, pečena ili pržena. S obzirom na ukupnu masu ploda, sjemenki ima mnogo, čak do 10 posto. One sadrže neusporedivo veću energetsku i hranjivu vrijednost od mesnatog jestivog dijela bundeve. Sjemenke bundeve sadrže 30 posto bjelančevina, od 25 do 38 posto masnog ulja, oko 5 posto smole, eterično ulje, šećer, pektin te neke enzime kao što su kukurbitin, fitosterini i tokoferol.

Poznato ulje od buče se dobiva od sjemenki hladnim prešanjem te je ustvari ekstrakt sjemenki sa svim njenim ljekovitim svojstvima. Ulje je također lako probavljivo, puno nezasićenih masnih kiselina koje sadrže sve naše stanice tijela te potiče regeneraciju i obnovu stanica, jačanje imunološkog i živčanog sustava, sprječava nastanak i razvoj arteroskleroze, otapa krvne ugruške i naslage i tako štiti od srčanog i moždanog udara

Bogata jesenska ponuda jela od bundeve u restoranima

Ove jeseni, restoran Terbotz iz Štrigove u Međumurju na svoj je meni uvrstio dva jela kojima upravo buča daje savršen završni dodir. Riječ je o salati od junetine i ječmenoj kaši s mladim lukom, povrćem, bučinim uljem, domaćim vinskim octom i rikolom koja dolazi kao predjelo, a za glavno jelo Terbotz predstavlja ukusan svinjski file paniran u košticama buče u umaku od kopra i metvice, s ječmenom kašom i povrćem.

Planinarski dom Jankovac priprema krem juhu od tikve za koju se isplati na izlet do Papuka, posebno kada dodamo da ćeš skupa s fileom od divlje svinje i kesten kockama za desert, sve platiti samo 73 kune. Koprivnički Klas u svojoj jesenskoj ponudi nudi bogat podravski carpaccio od dimljene šunke, goveđeg jezika, lisnate salate, mirisnog octa, bučinog ulja i prženih sjemenki. Nađeš li se u Istri, točnije u blizini Brtonigle, svakako nemoj propustiti neodoljivi teleći obraz s njokima od bučeKonobi Morgan.

U  restoranu hotela Barbat na Rabu možeš se pak zasladiti sladoledom s čak tri vrste ulja – maslinovim, bučinim i uljem od tartufa, a tražiš li savršenu bučnicu, pronaći ćeš je u varaždinskom Verglecu koji je također nudi za desert.

Više o gastronomskoj ponudi te čarima i okusima Hrvatske otkrij na Hrvatska 365 Gourmet

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.