Hrana Hrana kao lijek 18. kolovoza 2017.

Kolagen i želatina: Osim na kožu, pozitivno djeluju i na probavu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kolagen je netopljivi protein koji čini 1/3 proteina u našem tijelu i 70% proteina u našoj koži, dok je želatina tvar sastavljena od aminokiselina koje su izvedene iz kolagena. Osim što kožu čine elastičnom, ove tvari utječu i na pravilan rad probave te sprječavaju crijevna oštećenja.

Kolagen je složeni protein koji se sastoji od mnogo različitih aminokiselina, ali najčešće prolina, glicina i hidroksiprolina. Važno je znati da te aminokiseline nisu prisutne u mišićima, a mnogi od nas ne dobivaju ih dovoljno s našim suvremenim dijetama. Svi oni kozmetički proizvodi koji sadrže kolagen neće učiniti mnogo za tvoju kožu jer su molekule kolagena prevelike da se apsorbiraju kroz kožu. To ne znači da kolagen zapravo nije koristan, samo ga moramo dobiti "iznutra".

Možda te zanima... Zašto je bioaktivni kolagen najvažniji za ljepotu kose i kože? Ljepota i relax

Kolagen i želatina se prirodno nalaze u bujonskim juhama i u mesnim prerađevinama koje sadrže kožu ili kosti. Ako si ikada napravila bujon i dobila "gel" kada se hladio, to je zbog želatine i kolagena prirodno prisutnih u kostima. Određene aminokiseline u kolagenu smatraju se osobito korisnima za tijelo jer poboljšavaju kvalitetu i izgled kose i noktiju, kožu čine elastičnijom i mlađom, poboljšavaju i probavu te su izvor proteina. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kolagen i želatina nisu međusobno zamjenjive tvari, ali obje imaju svoje prednosti. Neke osobe, naročito one s teškim probavnim problemima, neće moći podnijeti proteine želatine. Bujon od kostiju je izvrsna opcija u ovom slučaju, ali još jedan dobar izbor je peptid kolagena, koji je topljiv u hladnoj vodi i lakše probavljiv oblik želatine.

Možda te zanima... 6 namirnica uz koje će tvoja koža biti lijepa i mladolika Hrana

Kolagen u prahu ne pretvara se u gel kao klasična želatina, ali se lako otapa u hladnim pićima poput smoothieja i toplim pićima poput kave i čaja. Za topli napitak dodaj 1-2 žlice kolagena u prahu u 100 ml hladnog oblika tekućine koju želiš popiti te potom dodaj 100 ml tople tekućine kako bi se prah otopio. Svoj napitak možeš napraviti od bujona, čaja ili soka. 

Probava_1 Možda te zanima... Evo što sve možeš učiniti kako bi tvoja probava bila besprijekorna Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.