Lagani kolač od borovica, tikvica i soka od limuna čine savršeni spoj za ukusnu ljetnu poslasticu.
Blog The View From Great Island donosi ukusan recept, a s obzirom na to da su borovnice, tikvice i limun dostupni tijekom cijele godine, ovaj ćeš kolač moći napraviti kad god poželiš. Uz to, ovo je slatki način da uneseš povrće i voće u svoj organizam.
Sastojci
- 3 velika jaja
- 1 šalica biljnog ulja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 i 1/4 šalice smeđeg šećera
- 2 šalice naribanih tikvica
- 3 šalice integralnog brašna
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice sode bikarbone
- 500 grama borovnica
- Limunska krema
Limunska krema
- 1 šalica maslaca sobne temperature
- 4 šalice šećera u prahu
- sok jednog limuna
Priprema
- Upali pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Lagano namasti i pobrašni posudu za pečenje 20x30.
- U jednoj zdjeli umuti jaja, ulje, vaniliju i šećer dok se ne ujednače. Dodaj tikvice.
- U drugoj zdjeli brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu umuti da se sjedine. Polako dodaj u drugu smjesu, miješajući tek toliko da se sjedine.
- Dodaj borovnice, izmiješaj i tijesto izlij u pripremljenu posudu za pečenje. Peci oko 50 minuta, samo dok vrh ne poprimi zlatnu boju, a čačkalicom provjeri je li pečeno. Ostavi da se ohladi.
- Kako bi napravila limunsku kremu, omekšani maslac stavi u blender i miješaj dok ne postane kremast. Dodaj prosijani šećer u prahu, jednu po jednu šalicu, i miješaj smjesu nakon svakog dodavanja šećera dok ne postane glatka. Nakon druge šalice dodaj limunov sok. Prilagodi teksturu dodavanjem malo više limuna ili malo više šećera. Prelij preko ispečene kore.
- Ohlađenu tortu drži u hladnjak.