Eko Miss(ija) bez plastike 16. kolovoza 2019.

Tinejdžer iz Irske pronašao metodu za uklanjanje mikroplastike iz mora!

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tinejdžer iz Irske Fionn Ferreira izumio je metodu za uklanjanje mikroplastike iz oceana te za to osvojio nagradu u iznosu od 50 tisuća dolara na Google Science Fairu.

Ferreira je možda pronašao rješenje za problem mikroplastike u svjetskim oceanima koju je gotovo nemoguće ukloniti, piše ABC News. Njegova metoda uklanja mikroplastiku i čestice plastike promjera manjeg od 5 milimetara. Nagradu od 50 tisuća dolara osvojio je u sklopu Google Science Fair-a, internetskog natjecanja koje je otvoreno za učenike u dobi od 13 do 18 godina. 

Postupak za uklanjanje mikroplastike inspiriran je člankom koji je napisao fizičar Arden Warner, a uključuje upotrebu netoksičnog željezovog oksida za uklanjanje nafte. Kad je testirao metodu na vodi koja sadrži poznatu koncentraciju mikroplastike, plastične čestice su migrirale u uljnu fazu, a tekućina se mogla ukloniti jakim magnetom, napisao je u svom sinopsisu projekta.

Prvo je proizveo mikroplastiku da bi je uklonio iz vode, a zatim je izvadio pomoću svoje metode. Za eksperiment je korišteno deset najčešćih vrsta mikroplastika. Ferreira je zaključio da će se njegovom metodom ukloniti 85% do 92% mikroplastike u uzorcima. Sljedeći bi korak bio povećati projekt do industrijske razine, rekao je. 

"Iz ovoga mogu zaključiti da upotreba magnetita s minimalno ulja stvara održivu metodu za uklanjanje mikroplastike", opisao je. 

Ferreira je za svoj projekt osvojio glavnu nagradu znanstvenog sajma - fond od 50 tisuća dolara za svoj projekt. "Tako sam ponosan što sam proglašen pobjednikom Google Science Faira 2018.-2019.", napisao je, dodavši da mu je iskustvo omogućilo da upozna nekoliko znanstvenika i inženjera povezanih s Googleom. 

Ferreira je bio nadahnut za pokretanje projekta jer je odrastao u blizini obale u zapadnom Corku u Irskoj, gdje je postao "sve svjesniji plastičnog zagađenja oceana", rekao je. 

"Bio sam alarmiran kad sam otkrio koliko mikroplastike ulazi u naš sustav otpadnih voda, a samim tim i u oceane", napisao je, dodajući: "Ovo me inspiriralo da pokušam pronaći način kako da uklonim mikroplastiku iz vode prije nego što uopće stigne do mora." 

 | Author:

Budući da živi u tako udaljenom području, morao je izgraditi vlastitu opremu i laboratorij za provođenje testova i eksperimenata. Na svojoj web stranici Ferreira sebe opisuje ne samo kao znanstvenika, već i glazbenika, vrtlara, edukatora, poduzetnika i inovatora.

Znanstvenici su pronašli mikroplastiku u najudaljenijim oceanima, od najdubljih voda Marijanske brazde ​​do Arktika i Antarktika, a cijeli je morski ekosustav zagađen. Plastika obično završava u oceanima kroz rijeke nakon što ih ispire kišnica ili vjetar puše u vode koje se ulijevaju u rijeke i na kraju u ocean.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Budući da je izuzetno teško ukloniti plastiku - posebno mikroplastiku - iz oceana, stručnjaci su se okrenuli prevenciji - poput preoblikovanja industrijskih standarda, potrošačkih navika i čišćenja plaža - kao rješenja za ublažavanje količine odbačene plastike. Ferreira-ova metoda može zaštitnicima okoliša pružiti način čišćenja otpadnih voda od najsitnijih čestica plastike koje se nikada ne raspadaju i ostaju u vodi u nedogled.

"Nema sumnje da je najučinkovitiji način smanjenja onečišćenja mikroplastikom u oceanima upotreba manje plastike i osiguravanje da se plastika koja se koristi može reciklirati i odvojiti kako bi se spriječilo da uđe u naše otpadne vode, ali stvarnost je da sve više i više proizvoda koje koristimo sadrži plastiku i potencijalno se razgrađuje u mikroplastiku prije ulaska u našu otpadnu vodu ", rekao je.

Možda te zanima... Za 30 plastičnih boca jedna karta za javni prijevoz! Eko Možda te zanima... Grad u Indiji daje obrok u zamjenu za plastiku! Eko
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Imperijaljepote

      https://www.youtube.com/channel/UC7wa935F9W4BiY6a6xCnE8Q?view_as=subscriber

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.