Eko 03. listopada 2019.

Proveli smo jedan dan u Dumovcu: Psi sjede naslonjeni na žicu boksa i čekaju topli dodir ruke

Foto: Facebook/Azil Dumovec
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U kolovozu ove godine udomljeno je čak 107 pasa u Dumovcu - skloništu za nezbrinute životinje. Time je on ušao u povijest kao mjesec u kojem je udomljeno najviše pasa sve od 2001. godine kada je Sklonište osnovano.

Zadnjeg vikenda u mjesecu rujnu, posjetili smo Dumovec - sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba. Tamo se naime održala akcija "Udomljavanje je fora" koju su posjetili i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i pjevač Dino Jelusić.

Trenutno je u Dumovcu 150 pasa, a većinu čine crni psi

Ta akcija, koja se godinama održavala na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, drugi se put organizirala u Dumovcu. Naime, pokazalo se da su građani već dovoljno informirani o vrijednosti udomljavanja, a preseljenjem akcije u Sklonište željelo se građane približiti psima koji jedva čekaju upoznati svoje ljude.

Trenutačno je u Dumovcu 150 pasa. Mi smo se prošetali i podružili s nekima od njih. Može se vidjeti puno različitih vrsta, boja, ali i veličina pasa. Veliku većinu čine crni psi, koje je kako naglašavaju "najteže udomiti."

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA Na slici je Wolf

Mislim da će biti živo čudo ako se ja danas ne vratim kući s barem jednim psom. Obožavam pse i udomio bih najmanje polovinu pasa iz Dumovca, ali, nažalost, živim s roditeljima u malome stanu i za sada si to ne mogu priuštiti. Kod djeda u Požegi imam zlatnog retrivera i jedva sam čekao doći u Sklonište i barem se podružiti sa psima. Nisam znao da se crni psi teže udomljuju. Ne znam koja je ljudska psihologija. Kada gledam ove štence, ni ne primjećujem koje su boje. Svi su mi jednako neodoljivi“, izjavio je Dino Jelusić, vođa benda Animal Drive.

Cvile od sreće kada ugledaju ljude, a najveća želja im je da ih netko podraga

Prilikom šetnje pored boksova u kojima se nalaze, mogli smo primijetiti kako se članovi Skloništa Dumovec izuzetno dobro brinu o njima. Kućice su im bile čiste, svi su imali vode i hrane, a oni najmanji su imali i deke kako bi ih grijale zbog nadolazećih hladnih dana i noći.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

Prolaskom ispred njihovih boksova, peseki su lajali, ali mahali svojim repićima u znak pozdrava. Kada bi im se približili, umiljato bi nas pogledali i počeli cviliti od sreće u želji da ih netko podraga. Neki od uzbuđenja skaču i pretrče cijeli svoj boks, koji je dovoljno velik te imaju mjesta za igru u njemu, dok neki umiljato sjede, naslonjeni na žicu boksa i čekaju topli dodir ruke.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA Naša novinarka provela je jedan dan u Dumovcu

U Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba trenutačno je 26 crnih pasa među kojima je 10 štenaca. Desetogodišnji Medo, najstariji crni pas iz Dumovca, upravo odlazi u novi dom, a rekorder po duljini boravka u Skloništu je Korly, križani ovčar, koji je u sklonište došao u travnju 2018. godine.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA Na slici je Marlon

1. listopada poznatiji je i kao Nacionalni dan crnih pasa. To je dan na koji se potiče posvajanje psa u tamnijim nijansama. Razlog manjeg udomljavanja crnih pasa jest upravo njihova boja. Bez obzira na ponašanje psa, njegovu veličinu, pasminu, karakter ili starost, teško udomljavanje crnih pasa je konstanta.

No, oni se ne ponašaju ništa drugačije nego psi ostalih boja. Vole hvatati loptice, igraju se i mašu repovima isto kao i ostali. I oni mogu imati kratku i dugu dlaku, i oni mogu šeprtljavo trčati i pružiti nam ljubav i veselje.

Akciju Udomljavanje je fora organizirali su Grad Zagreb i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba u suradnji s udrugama Noina arka i Indigo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Mara1911

      Prije pet godina usvojila sam malu crnu kujicu. Ona me naučila što je ljubav.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.