Eko 11. srpnja 2019.

Kostarika planira biti prva država svijeta koja će do 2021. godine potpuno biti bez plastike i ugljika

Foto: Guliver Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već sada dva mjeseca u godini koriste energiju iz 100 posto obnovljivih izvora.

Svijet se utrkuje kako bi usporio globalno zagrijavanje, a Kostarika je na čelu. Ta zemlja je dom za 6 posto svjetske biološke raznolikosti. Čelnici Kostarike dali su si u zadatak da do 2021. godine potpuno iz upotrebe izbace ugljik i jednokratnu plastiku.


Najavili su da će ukinuti plastiku za jednokratnu uporabu 5. lipnja ili  na Svjetski dan zaštite okoliša 2017. godine i pokrenuli nacionalnu strategiju za zamjenu plastike materijalima koji se mogu reciklirati i koji su topljivi u vodi. Kako bi ispunili obećanje da će do 2021. godine biti neutralni na ugljik, jedan od načina da to postignu je sadnja šuma. Svoju šumsku površinu prema UN su od 1984. godine koja je iznosila 26% povećali na 52% 2017. godine.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock

 

Na Kostariki već žive prema scenariju koju nije štetan za okoliš te 99% energije dobivaju iz obnovljivih izvora.

Tijekom proteklih 150 godina moderne su industrije pridonijele povećanju stakleničkih plinova na Zemlji, uključujući metan i ugljični dioksid, koji sprječavaju izlazak topline iz atmosfere, što dovodi do globalnog zatopljenja. Studija objavljena u siječnju 2019. godine u časopisu Science navodi da se oceani u prosjeku zagrijavaju 40 posto brže u prosjeku nego što je UN predvidio pet godina ranije, a temperature oceana nastavljaju obarati rekorde iz godine u godinu.

Možda te zanima... 'Zlarin bez plastike', otkrivamo kako teče ljeto na otoku gdje je plastika zabranjena Eko


Umjesto da reagiraju na brojna upozorenja znanstvenika i aktivista za zaštitu okoliša diljem svijeta o stanju Zemlje i njezinom ubrzanom globalnom zagrijavanju, mnoge države djeluju presporo. Stoga bi bilo divno da ovaj pozitivan primjer slijede i druge zemlje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.