Dijeta Dijetni savjeti 25. lipnja 2017.

Ayurvedska liječnica otkriva kombinaciju za gubljenje kilograma

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stiglo je ljeto ili ayurvedskim rječnikom, stigla je Grishma, sezona u kojoj snažnije nego u ostalim dijelovima godine, osjećamo odnose i utjecaje elemenata vatre i vode. Ayurvedski pristup teži održavanju zdravlja i normalne tjelesne težine.

Kada je riječ o gubitku kilograma, također postoje određeni tretmani i biljke koje prema ayurvedi mogu pomoći u mršavljenju. Više o toj temi, odlučili smo saznati od doktorice Nayane Rao, liječnici ayurvedske medicine koja je nedavno održala predavanje u kinu Europa pod nazivom "Ayurveda i nutricionizam - novi pogled na zdravlje". Doktorica je došla u Hrvatsku u suradnji s Adhara centrom za nutricionizam i ayurvedu.

Ključna kombinacija za gubitak kilograma

Doktorica Rao kaže kako kombinacija prehrane, biljni lijekovi i vježbe mogu pomoći da izgubiš suvišne kilograme. "Preporučljivo je piti čaj od đumbira ujutro na prazan želudac. U njega se može dodati žličica meda nakon što se ohladi. Uvjet je promjena prehrambenih navika te izbjegavanje fermentirane i kisele hrane te mliječnih proizvoda, a crveno meso je također preporučljivo izbjegavati.", tvrdi dr. Rao. 

Dr. Rao također preporučuje i svakodnevnu tjelesnu aktivnost koju je mjesec za mjesec poželjno povećavati. Napominje kako postoje i jako dobri ayurvedski tretmani nazvani Udwartana, a riječ je o masaži specijalnim uljima. Doktorica napominje kako se ayurvedski tretmani provode u trajanju najmanje šest mjeseci jer je za djelovanje ljekovitog bilja potrebno određeno vrijeme. 

Zdrava probava je važna u procesu mršavljenja

Dobra probava je iznimno važna jer osim što je znak dobrog zdravlja, ona određuje uspjeh procesa mršavljenja. Stoga i sama vrsta jelovnika na dijeti ovisi o stanju određene osobe i razini neravnoteže povezane s probavom. Stoga je sasvim normalno da dijeta obiluje hranom bogatom vlaknima, integralnim kruhom, voćem, lisnatim zelenim povrćem i vodom. 
 
"Manje riže manje tjesteninte i manje mesa će poboljšati funkciju probave. Naš probavni sustav funkcionira bolje kada jedemo zdravo, zdrava probava će unaprijediti zdravlje i olakšati borbu s kilogramima.
 

Kako na prirodan način ubrzati metabolizam

Kao najbolji način poboljšanja metaboličkog sustava dr. Rao navodi čaj s pola žličice ribanog đumbira, prstohvat kurkume i crnog papra. Pije se jedna šalica čaja ujutro i jedna šalica čaja nako svakog obroka. Osim što ubrzavaju metabolizam, kurkuma i papar su odlični saveznici u topljenju masnog tkiva. 
 
Doktoricu Rao smo pitali što je Dinacharya te nam je pojasnila kako je riječ o aktivnostima koje trebamo slijediti svaki dan od jutra do mraka, kako bi bili u mogućnosti održavati uravnoteženo stanje dosha. Riječ je o dnevnom rasporedu koji uzima u obzir prirodni ciklus te tako osigurava konkretne promjene u tijelu i umu, a samim time dovodi do ravnoteže između tijela i duha. Plan aktivnosti prema ayurvedskoj dinacharyji važan je u tretmanima mršavljenja jer osigurava i veću disciplinu u pridržavanju plana prehrane. Riječ je o različitim smjernicama od buđenja pa do odlaska u krevet. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.